''Ortadan Başlamak'' Segisine saldırı kınandı

Art İstanbul Feshane’de yer alan "Ortadan Başlamak" isimli sergi ‘LGBTİ propagandası’ yaptığı iddiasıyla saldırıya uğradı. Saldırı girişimi, sergide yapılan açıklamayla kınandı.

''Ortadan Başlamak'' Segisine saldırı kınandı

'' Ortadan Başlamak" isimli sergi ‘LGBTİ propagandası’ yaptığı iddiasıyla bir grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırı girişimi Artİstanbul Feshane’de yapılan açıklamayla bir kez daha kınandı. Serginin Küratörü Feyyaz Yaman sanatın ve sanatçıların baskılara asla taviz vermeyeceğine dikkat çekti.

Yaman, “Sanatı, başka amaçlar doğrultusunda manipüle etmek isteyen ve bütün modern sanatların en büyük itici gücü olan kendini de toplumu da eleştirme alışkanlığını ortadan kaldırmak isteyen eğilimlere asla taviz vermeyeceğiz. Bizim en büyük dileğimiz bu coğrafyada özgür eleştiriyi büyütmek ve geliştirmek” dedi.

LGBTİ, cinsel istismara yönelik tahrik edici unsurlar, geleneklerimize ve öz değerlerimize müdahale denilerek sanata karşı bir saldırı yaşandığını belirten Yaman şu ifadeleri kullandı: "Bu coğrafyada çocukların faber renkli boya kalemleri bile LGBTİ kapsamına sokuluyor. Biz bu coğrafyada filmlerde blurlanmamış bir kare bile bulamıyoruz. Biz bu coğrafyada şarkımızı, türkümüzü, sanatımızı hiçbir şekilde gerçekleştiremiyoruz.”

"TARİHE NOT DÜŞEN BİR SERGİ"

Yaman’ın konuşmasının ardından bu saldırıyı kınayan kişi, kurumlar ve katılımcılar adına hazırlanan imza metnini de okundu. Açıklamada “Bu sergide devletin ve özel sektörün her türlü belirleyici etkisinden bağımsız, özgür bir sanat arayışı bir bellek mekânında ve ona referansla kendini ifade imkânı buldu. Bize göre öncelikle bu kazanımın kendisi çok kıymetlidir. Mekânın kamusal kullanıma mükemmel bir restorasyonla açılabilmiş olması büyük bir başarıdır. Bu mekânda tüm çeşitliliğiyle bir araya gelen topluluğun ‘Ortadan Başlamak’ adı altında bir sergi üretmesi de tarihe umutlu bir not düşmüştür” denildi.

DİYALOG KURMA TALEBİ

Açıklamada “Sanat, ekonomik, siyasi, yerel ve kültürel alandaki egemen politikaların sınırlarını ve varsayımlarını açığa vurduğu ölçüde eleştireldir. Hepimizi kapsayan ortak iyiyi amaçlayan eleştirinin ve sanatsal duyarlılığın gelişmesi yeni dünyanın kazanımı olacaktır. Bugün sanatın tüm alanlarına (sinema, tiyatro , müzik, şiir ve tüm performans sanatlarına) yönelik saldırılar karşısında her türlü eleştiri ile yüzleşmeye açık bir toplum özlemi sanatın en büyük talebidir. Bu duygunun paylaşımı hepimizin ve İstanbul’un kazanımı olacaktır” ifadelerine yer verildi.

İBB’den gerici protestolara yönelik basın açıklaması geldi:

Yerel seçimler yaklaşırken, her türlü saldırının yine karşımıza çıktığına tanık oluyoruz. 

Çağdaş sanat alanında dünyada söz sahibi olan birçok sanatçıya, küratöre, eleştirmene sahipken “yenilik”, “çağdaşlık” gibi kavramlardan rahatsız kişilerin sanat eleştirisi yapmaya çalıştığını görüyoruz. 

İBB tarafından restorasyonu tamamlanan ve “Ortadan Başlamak” başlıklı bir sergi ve çarpıcı bir katılımla açılan Feshane, yalnızca 48 saat sonra, cehaletle beslenen bir grubun saldırısına uğramıştır. Kendilerini sanat eleştirmeni veya tarihçisi yerine koyan bu kişiler, büyük bir tahammülsüzlük içinde, İstanbulumuza son derece güçlü ve önemli bir kültürel katkı sağlayan Feshane’nin yeniden açılışını desteklemek ve alkışlamak yerine, bu güçlü sergiyi vesile yaparak, İBB’ye ve değerli Başkanı Ekrem İmamoğlu’na olmadık saldırılara girişmişlerdir.

“Ortadan Başlamak” sergisi, İBB tarafından şu şekilde duyurulmuştu: “19 küratör ve 300 sanatçının katıldığı, farklı tekniklerden ve dönemlerden 400’den fazla eserin yer aldığı, çeşitli etkinliklerle zenginleşerek Haliç kıyısında yer alan Feshane’nin açık ve kapalı alanlarına yayılıyor. 

Sergi, her anın bir başlangıç ihtimali olduğunu müjdeleyen umutvar bir kavramsal çerçeveye yerleşiyor. ‘Ortadan başlamak’ fikri çoğulluğu ve farklılığı överken, parça ve bütünü hem özerk hem bir arada tahayyül etmeyi öneriyor.”

Sergide “pagan ritüelleri, çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğraflar, LGBT propagandası yapan ve sosyalizmi öven filmler” gösterildiğini iddia eden sözde bir gazeteci, ayrıca “Biz Müslüman Türk milleti olarak sergi kapatılana kadar burada mücadele vermeye devam edeceğiz” diyerek, sanatın özgürlükçü tavrı ile alakası olmayan cümleleriyle mesleğinin sınırlarını kat be kat aşmış, sanat ve sanatçı düşmanı yıkıcı bir kimliğe açıkça bürünmüştür. Hiçbir gerçek gazeteci böyle davranamaz, davranmamalıdır. 

Ardından, kitle örgütü başkanı olduğu söylenen bir zat, Feshane’de “tarihi dokuya, milli ve manevi değerlere uygun sanatın sergilenmesi” gerektiğini vurgulayarak, “LGBT lobisinin Türkiye’yi kuşattığını” ileri sürebilmiştir.

Avrupa dogmalarını ortaçağda kapatırken, bu tür dogmatik uzantıların Cumhuriyetimizin 100. yılında konuşuluyor olması, karanlığın, aydınlanmanın medeniyetlere yol gösteren ışığını söndürme çabasıdır. Ancak her zaman olduğu gibi bu gayretleri beyhudedir.

Halkı kışkırtıp ötekileştirerek, sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti içinde olanları kınıyor ve bu davranışların çağdaş medeniyetler seviyesine uymadığını hatırlatarak UPSD’nin ve her disipliniyle genel Türk sanat ortamının bu ortaçağ özentilerine geçit vermeyeceğini ülkemizin kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Kaynak: www.evrensel.net