Rusya Venüs'e sahip çıktı

'Venüs'ün Rus bir gezegen olduğuna inanıyoruz' diyen Rus uzay ajansı Rocosmos'un başkanı, gezegende incelemeler yapmak için ulusal bir proje başlatılacağını söyledi.

Rusya Venüs'e sahip çıktı

Rusya, Venüs’te yaşam belirtisinin ipuçlarını veren fosfin gazının bulunmasından bir gün sonra gezegeni keşfe hazırlandıklarını duyurdu. “Venüs’ün Rus bir gezegen olduğuna inanıyoruz” diyen Rus uzay ajansı Rocosmos‘un başkanı Dmitry Rogozin gezegende incelemeler yapmak için ulusal bir proje başlatılacağını söyledi.

Roscosmos’tan yapılan açıklamada da Venüs’teki ilk misyonların Sovyetler Birliği tarafından yürütüldüğüne vurgu yapıldı. Açıklamada, “Venüs ile ilgili çalışmalarda, Sovyetler Birliği ile rakipleri arasındaki olağanüstü uçurum, ABD‘nin Venüs’ü ‘bir Sovyet gezegeni’ olarak adlandırmasında katkısı olmuştur” denildi.

‘Venüs misyonu bağımsız, ulusal bir proje olacak’

Euronews’den Andrey Poznyakov‘un aktardığına göre, Amerikan uzay dairesi NASA ile Venera-D adlı, Venüs’ün keşfi ile ilgili bir proje yürüten Rusya’nın daha önce bu misyondaki uluslararası bağlantılarını keseceği iddia edilmişti. Rus basınına yansıyan haberlere göreyse Roscosmos’un planladığı yeni proje hem Venera-D’den hem dış bağlantılardan bağımsız olacak. Rusya, bu misyonla gezegenin yüzeyinde ve atmosferinde yapılacak incelemelerin yanı sıra, Venüs’ün evrimsel sürecini de aydınlatmayı hedefliyor.

Bilim insanları, dün Venüs gezegeninin atmosferinde bulunan asit yüklü bulutlarda mikropların yaşamlarını sürebileceği fosfin adlı bir gaz tespit ettiklerini ve bunun da Dünya’ya benzer bir yaşamın belirtisi olduğunu duyurmuştu.