Sabıkalı Kanadalı Firmadan Avanos'ta Altın Sondajı

Nevşehir Avanos ilçesinde bulunan Ziyaret Dağı'nda 406,49 hektar alanda altın arama faaliyetlerine başlandı. Kırgızistan'da siyanürden 5 bin kişiyi zehirleyen Kanadalı Centerra Gold tarafından başlatılan sondaj faaliyetleri sırasında bölgede bulunan ağaçlar katledildi.

Sabıkalı Kanadalı Firmadan Avanos'ta Altın Sondajı

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya'nın yanıbaşındaki Avanos İlçesindeki Ziyaret Dağı'nda Kanadalı maden şieketi Centerra Gold, altın arama çalışmaları kapsamında sondaj faaliyetlerine başladı.

Şirket sondaj sahasında bulunan ağaçlandırma alanında tahribat yaptı. Onlarca çam ağacı kesildi.

Bölgeye gelen CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez'in başkanlığındaki CHP heyeti,  incelemelerde bulundu. 

Gülmez, "Altın madeni şirketinin çalışmalarına 'dur' demek için halkımız haklı mücadelesinin yanındayız ve çalışacağız. İlçemizi nasıl bir felaketin beklediğini hepimiz öngörüyoruz. Bu mücadeleye destek vereceğiz" dedi.

Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, konuyla ilgili basın açıklamasında şunları söyledi;

"Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze taşıyan tarihi bir bölge olan Avanos Özkonak’ta,içme ve tarımsal sulama kaynaklarının yer aldığı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Ziyaret Dağı Maksut Mevkii, altın aramak amacıyla siyanürle zehirlenmek istenmektedir.

İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunmakta. Sorun sadece ilçemize bağlı Özkonak değil; Avanos’umuz başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirmektedir. Özellikle Köybağı sulama suyumuz ile ilçemizin yeni içme suyu kuyuları da bu sahada yer almaktadır.  Şu an arama ruhsatı aşamasında olan bu konuya, sürecin her aşamasında Avanos’u mirasları ile birlikte geleceğe tertemiz aktarma sorumluluğu ile Avanos Belediyesi olarak müdahil olacağız. Yasal yollardan her türlü itirazımızı yapıp; gerekirse yargı yoluna başvuracağız"

Kanadalı şirket Centerra Gold 2015 yılından beri Kayseri Develi ilçesinde altın madeni ve flotasyon tesisi işletiyor.

1998 yılında şirketin Kırgızistan'da işlettiği altın madeninde 1.7 ton siyanürün suya karışması sonucu 5 bin insan zehirlenmişti.