Samandağ halkı enkazdaki aspest ve hava kirliliğini protesto etti

Hatay’ın Samandağ ilçesinde depremzedeler depremin ardından stadyuma kurulan çadır kentin karşısına asbest ve kimyasal maddelerin bulunduğu molozların dökülmesini protesto etti.

Samandağ halkı enkazdaki aspest ve hava kirliliğini protesto etti

Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Deniz mahallesinde, Samandağ stadına kurulan çadır kentin karşısında yer alan moloz döküm alanlarının asbest tehlikesi yarattığı gerekçesiyle çadır kentte yaşayan depremzedeler bugün protesto eylemi yaptı. Açıklama sırasında "Birleşe birleşe kazanacağız", "Enkazın altında hükümet kalacak" sloganları atıldı. Adını vermek istemeyen Samandağ’lı bir tıp hekimi de enkazdan çıkarılan molozların döküldüğü alanın hem insan hem de çevreye karşı büyük bir tehlike yarattığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Sağlık riski, ekolojik yıkım

“ Depremin yıkıcı etkisiyle oluşan enkazın bilimsel yöntemlere aykırı şekilde kaldırılması ve molozların boşaltılması faaliyetleri nedeniyle geniş çaplı ve ciddi halk sağlığı riskleri ve ekolojik yıkımlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Halk sağlığı risklerinin en başında asbest tehdidi gelmektedir. Asbest, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından insanlar için kesin kanserojen anlamına gelen Grup 1 içerisinde listelenmiştir.

Enkaz kaldırma çalışmaları bu şekilde sürdürülmeye devam ederse Samandağ halkı on sene sonra akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri gibi yeni sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır. İyi bir yalıtkan olan asbestin ülkemizde 2010 yılından beri kullanımı yasaktır.

Ülkemizde geçerli yasa ve yönetmeliklere göre enkazların asbestten arındırılarak ve çıkan asbestin tehlikeli atık olarak ayrıca depolanması gerekirken bu yapılmamaktadır.

Ayrıca Samandağ’da enkazlar Mileyha Kuş Cenneti sınırları içerisinde bulunan 225 çadır içeren stadyum çadır kent içinde depolanarak bölgedeki ekosistem önemli derecede tehdit altına sokulmuştur.

Yaptığımız gözlemlerde enkazın bir bölümünün de Samandağ-Antakya karayolu üzerinde bulunan Yeşilköy mevkiinde yerleşim birimleri ve tarım alanları arasında bulunan bir bölgeye döküldüğü görülmektedir. Bu durum yeraltı ve yerüstü kaynakları ve tarım alanları için ayrıca bir risk oluşturmaktadır. Enkaz çalışmalarında görev alan personelin asbest maruziyetini engelleyecek özellikte filtreli maske ve koruyucu ekipman kullanmadıkları gözlemlenmektedir."

“Enkaz kaldırmaktaki aceleciliğinizin sebebi nedir?”

Soruyoruz, enkaz depolama alanları hakkında bölge halkının görüşü ve onayı alınmadan üstelik Samandağ’da kalıcı depolama alanı belirlenmeden çadır kentin karşısında geçici döküm yapmak hangi akla hizmettir? Enkazları kaldırmaktaki aceleciliğinizin sebebi nedir? Delilleri karartmak mı, görüntüyü kurtarmak mı, ihaleleri alan firmalara yeni kazanç kapıları sunmak mı? Bilimsel kural tanımayan, halkı ve doğayı hiçe sayan bu uygulamalarla suç işlemektesiniz. Bilimdışı ve suç unsuru barındıran bu uygulamaları tespit edip, toplu suç duyurularında bulunacağız ve yasa dışı uygulamalara izin verenlerin peşini bırakmayacağız.

Durdurulsun...

Taleplerimize gelecek olursak, öncelikle tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır. Konu ile ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik yapılan çalışmaların tüm ekosisteme etkileri dikkate alınarak, yapacakları çalışmalar yerel halkın onayına sunulmalıdır. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar verecektir. Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanılması sağlanılmalı ve kuralsız uygulamalar cezalandırılmalıdır.”

Samandağ stadyumuna kurulan çadır kentte yaşayan depremzede ise şunları söyledi:

“Biz bu yeri çok beğendik. Çıkmak istemiyoruz ama molozlar yüzünden bizi buradan çıkartmak istiyorlar. Yıldırmak istiyorlar ama biz buradan yılmayacağız ve çıkmayacağız. Eğer zorla çıkaracak olurlarsa onu bilmiyoruz. Burası durdurulsun biz burada kalalım. Hem çocuklar için iyi bir alan hem her şey çok güzel memnunuz. Diyorlar mesela, ‘elektriğinizi keseceğiz, yemek falan vermeyeceğiz, zorla çıkacaksınız.’ Biz dedik, ‘Biz çıkmak istemiyoruz ve çıkmayacağız. Zorla çıkartacak mısın?’ ‘Yok’ diyor. Tamam o zaman biz o zaman gitmeyeceğiz. Burası durdurulsun biz burada kalalım artık bilmiyorum ne olacaksa ama biz çıkmayacağız. Burası durdurulsun ve biz yerimizde kalalım.”

Kaynak:https://kisadalga.net