Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk bir açıklama yaparak, Bakacakkadı mevkiinde, Filyos Irmağı’nın tam kıyısında başlatılan sanayi çarşısı kurma girişimine itiraz etti. Öztürk yaptığı açıklamada, “Zonguldak, sözcüğün tam anlamıyla doğanın acımasızca talan edildiği bir kent olma yolunda lig atlıyor. Bölgedeki yoğun işsizliği fırsat bilen paragözler, ‘iş, aş, yatırım’ goygoyu yaparak buldukları her yerde rant projesi geliştiriyor. Bu saldırıda en büyük zararı deniz ve nehir kıyısı, orman gibi doğal alanlar görüyor. Akçakoca’dan Bartın’a kadar kıyı şeridinin yol çalışmaları, vahşice yapılan dolgular, sanayi tesisleri ve uygunsuz kiralamalarla mezbeleye dönüştürülmesinin ardından, şimdi de Filyos Irmağı’nın kıyıları talan ediliyor. Bin yıllardır ırmağın sabırla oluşturduğu bereketli topraklar, betonla kaplanıyor, ağaçlar kesiliyor, sulak alanlar kurutuluyor, üzerlerinde işyerleri kuruluyor. Kuraklığın bu derece gündemde olduğu bir zamanda, bir su fakiri olan bölgemizin, en önemli temiz su kaynağının çevresi geri döndürülemez şekilde tahrip ediyor. Oluşan yeni kirlilik kaynakları kentin en verimli topraklarını yok ederek gıda güvenliğimizi de tehdit ediyor” dedi.
GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK VİZYONU, EKOLOJİK DEĞERLERİ KORUMAKTIR
Son olarak Bakacakkadı’da 100. Yıl Yaşam Alanı’nın hemen yanına bir sanayi çarşısı için çalışmalar başlatıldığını söyleyen Öztürk, “Basına yansıyan haberler, insanı dehşete düşürüyor. Şimdilerde Filyos Ekopark adıyla hizmet veren, Gökçebey’in Bakacakkadı beldesindeki 100. Yıl Yaşam Alanı’nın hemen yanında yeni bir sanayi çarşısı kurulması planlanıyor. Kentin doğal alanlarıyla birlikte dinlenme tesislerinin bir arada olduğu tek mekânı olan Filyos Ekopark’ın gelişim alanı içinde sanayi çarşısı oluşturmak, buranın da yok edilmesi anlamına geliyor. Bulunan her yerde, doğal özellikler yok sayılarak sanayi çarşısı kurma, OSB yapma çılgınlığından vaz geçilmelidir. Sanayi çarşısının kurulumuna öncülük eden Zonguldak TSO başkanının ‘vizyoner bakış’ söylemi kocaman bir aldatmacadan ibarettir. Günümüzün en büyük vizyonu, ekolojik değerleri korumaktır. Son kalan doğal alanları yok olmasını önelemek başta Zonguldak Valiliği olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar kadar ticaret ve sanayi odalarının da görevidir” diyerek açıklamalarını sürdürdü.
BAKACAKKADI ZONGULDAK İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR
Zonguldak’ın gelişim perspektifi içinde Bakacakkadı’nın önemli bir yer tuttuğunu da söyleyen Öztürk, açıklamasını, “Zonguldak’ta her konuda üst düzeyde arazi sorunu yaşanıyor. Kentin büyük ölçekli projeleri konuşulurken, yer sorunu gündeme geldiğinde çözüm için düşünülen yerlerden biri de mutlaka Bakacakakadı oluyor. Zonguldak için çok değerli olan Bakacakkadı, gelişim perspektifi içinde önemli yer tutuyor. Bu değerdeki bir alanın bütüncül bakıştan uzak, günübirlik kararlarla yapılandırılması kabul edilemez. Bu keyfilik, aynı zamanda kentsel planlamanın ne kadar uzağında olduğumuzun da resmidir. Bakacakkadı’daki doğaya, şehirleşme ilkelerine aykırı girişim derhal durdurulmalı, bu alanlar başta Gökçebey-Bakacakkadı halkı olmak üzere tüm Zonguldaklıların, şehirleşme konusunda uzman kuruluşların, kamudaki ilgili kurumların da yer aldığı katılımcı bir süreçle planlamalı, buna herkes de uymalıdır” diyerek tamamladı.
Kaynak: Yeni Ufuk https://www.yeniufuk.com.tr/