Ulaş ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan ve bölgede "Kellah Gölü" olarak bilinen Tecer Gölü, her yaz mevsiminde sıcaklığın etkisiyle tamamen kuruyor.
Bu sene iklim krizinin etkisiyle daha erken bir tarihte –haziran ayında– suları çekilen gölden geriye beyaz bir tuz tabakası kaldı.
"Kuş Cenneti gibi güzel bir yerdi"
Anadolu Ajansı'na konuşan Ulaş Muhtarlar Derneği Başkanı Vahap Seyhan, gölün eskiden yüzülen bir göl olduğuna dikkat çekerek, 1990'lı yıllardan itibaren yavaş yavaş kurumaya başladığını söyledi.
Seyhan, "1990'dan önce göl muazzam bir doğa harikasıydı, Kuş Cenneti gibi çok güzel bir yerdi. Angut, ördek, turna gibi yerli ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapardı. Buradaki kamışlardan gölü göremezdik," dedi.
2000'li yıllarda gölü eski haline kavuşturmak için dönemin belediyesi tarafından Tecer Dağı'ndan borular vasıtasıyla göle su bağlandığını da belirten Seyhan, o suyun sadece 2008'e kadar göle hayat verdiğini söyledi.
Küresel ısıtmaya bağlı mevsim değişikliklerinden dolayı gölün son olarak bu hale geldiğini vurgulayan Seyhan, eski zamanlarda ilçe halkının günlük tuz ihtiyacını gölden karşıladığını da sözlerine ekledi.
Göl hakkında
Tecer Gölü, Ulaş Gölleri Sulak Alanı'nda yer alan dört gölden biri.
Ulaş Gölleri, Sivas İlinin güneydoğusunda, Kızılırmak Nehri'nin bir kolu olan Tecer Suyu'nun güney ucunda yer alıyor.
Sivas'a 37 km uzaklıktalar.
Ulaş Gölleri ve civarında 48 familya, 188 cins, 338 tür ve 345 takson bulunuyor.
Tespit edilen 338 türün 57'si ise endemik.
Kaynak: https://bianet.org