Ukrayna Başkanı Zelenskyy COP27 konuşmasında savaşın yol açtığı ekokırım ve çevre zararlarından bahsetti

Ukrayna Başkanı Zelenskyy COP27 konuşmasında savaşın yol açtığı ekokırım ve çevre zararlarından bahsetti

Canlı bağlantı yolu ile COP27'ye katılan Ukrayna Başkanı Zelenskyy devam eden savaş hakkında yaptığı 10 maddelik konuşmada 8.maddeyi ekokırıma ayırdı.

Zelenskyy, savaşın başından bu yana milyonlarca hektar orman arazisinin top ve roketler nedeniyle yandığını, 200 bine yakın hektar tarım arazisinin patlamamış bombalar ve mayınlar yüzünden ekilemez durumda olduğunu ve birçok arazinin de savaşın fiziksel ve kimyasal sonuçları nedeniyle verimsizleştiğini belirtti.

Savaş nedeniyle kasten veya çatışmalar sonucu su dolan madenlerden birinin 1979'da nükleer test yapılmış bir maden olduğunu ve tüm bu madenlerin yeraltı sularına karışarak Karadeniz'e dökülme tehlikesi olduğunu söyledi.

Ayrıca savaşın sayısı milyonları bulan sayıda evcil hayvanın ölümüne yol açtığını ve binlerce yunusun Karadeniz'deki savaş nedeniyle öldüğünü iddia etti. Ukrayna Başkanı, savaş boyunca atılan bombalar, yanan binalar, alev alan kimyasal tesisler ve benzin depoları gibi birçok şeyin atmosfere yaydığı zararın ise hesaplanmasının imkansız olduğunu söyledi.

Zelenskyy 8.maddeyi, bu sorunların tüm Dünya'yı ilgilendirdiğini söyleyen bir konuşma ve savaşın çevreye etkisine karşı uluslararası bir platform kurulması söylemini yineleyerek bitirdi.