UNESCO Dünya Mirası Karanlık Kanyon kan ağlıyor!

Bu sene Unesco mirası Karanlık Kanyon'da 42'incisi düzenlenen Kemaliye Uluslararası Kültür ve Spor Şenlikleri kuraklık ve Karasu Nehri'nin maden atıklarıyla zehirlenmesi nedeniyle sönük geçiyor. Yetkililer ilgisiz, halk üzgün.

UNESCO Dünya Mirası Karanlık Kanyon kan ağlıyor!

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde bu sene 42'ncisi düzenlenen "Kemaliye Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenlikleri" farklı branşlardan 200 sporcunun katılımıyla  2 Temmuz'da başladı.

60 dağcı, 50 su sporcusu, 10 bisikletçi, 20 "Buse Jamp" ve "Wingsuit" (yarasa atlayışı), 60 trekking branşında olmak üzere 200 sporcu katılıyor.

Açılışta konuşan KEMAV Başkanı Mustafa Feridun Çelikmen'in de bahsettiği su seviyesinin az olmasının su sporlarını olumsuz etkilemesinin ötesinde nehrin bu sene farklı renkte akmasından dolayı Kemaliye halkı yaşanan maden tehlikesine dikkat çekiyorlar.

Konuyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yapan yöre halkı Kemaliye'nin altın madenine karşı olmasından kaynaklı cezalandırıldıklarını, sırf bu nedenle Erzincan Valisi'nin açılışa gelmediği ve konuyla ilgili hiçbir paylaşımda bulunmadığını belirttiler.

Spor şenliğinin geçmiş yıllara göre oldukça sönük geçmasini Covid-19 ötesinde bu nedenlere bağlayan halk, topraklarını zehirleyen Kanada kökenli AlacerGold şirketine karşı iki senedir mücadele verdiklerini, şirketin Kemaliye'nin köylerinde yeni altın madeni sahaları açmasını engellediklerini ifade ettiler. 

İliç ilçesinin siyanür ve sülfürik asitle tamamen zehirlendiğini, zehirlerin Karasu Nehri üzerinden Fırat Nehri'ne karıştığını söyleyen vatandaşlar zehirlerin GAP bölgesini ve tüm Mezopotamya topraklarını etkilemekte olduğuna dikkati çektiler.

Sosyal medyadan paylaşımlarında şenlik öncesi Divriği'de bulunan demir madeni atıklarının Çaltı Çayı üzerinden Karasu nehrine boşaltıldığını, sporcuların zehirli atıklarla kirlenmiş nehirde dalmak, yüzmek veya kano yapmalarının resmen engellenmek istendiğini iddia eden Kemaliyeli vatandaşlar üzüntülerini dile getirdiler.

"Barajdan 3-4 günlüğüne su bırakarak su sporlarının aksaması pekala engellenebilirdi ama suyun bu derece kirletilmiş olması sporcuların sağlığını tehlikeye atmakta" uyarısında bulunan vatandaşlar yetkililerin maden atıklarının yasadışı biçimde nehre bırakılması konusunda duyarsız olduklarını yazdılar.

"Uluslararası bir organizasyona Bakan, Vali ve hiç bir Erzincan milletvekili katılmadı ,ve fırat bu rengi aldı ??? Bence Kemaliye gözden çıkarılmış" şeklinde paylaşım yapan bir başka vadandaş ise milletvekili Süleyman Karaman'ın şenliğin açılış gününe denk gelen 2 Temmuz gününde yaptığı paylaşımda tüm Erzincan ilçelerine spor yatırımları vaadinde bulunduğunu ama Kemaliye ilçesi için bir proje sunmamasının ve spor şenliği hakkında tek söz söylememesinin şüphelerini doğrular nitelikte olduğunu ifade etti. 

https://twitter.com/hasangulle24/status/1411372558230953984?s=20

Bu sene Kemaliye tarihi kent bölgesinin ve içinde kalan Karanlık Kanyon'nun UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine alınmasının bölge turizmi için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Kemaliyeliler, özellikle bu sene yapılmakta olan uluslararası etkinliğe yöneticilerin daha çok destek vermesini beklediklerini ama tam tersi bir tutumla karşılaştıklarını söyleyerek "anlaşılan turizmi değil madencileri destekliyorlar" yorumunda bulundular.

Ülkenin uluslararası alanda 42 yıldır başarıyla gerçekleştirdiği Kemaliye spor şenliklerine madencilerin çıkarları nedeniyle gölge düşürülmesini çok üzücü ve tehlikeli bulan vatandaşlar, yaptıkları çok sayıdaki paylaşımlarıyla bu konuya dikkat çekmeye çalışmaktalar.