Vampir Kelebek, Karadeniz’den sonra İstanbul’da da görülmeye başlandı

Bitkilerin suyunu emerek kurutan Vampir kelebek, Karadeniz sahillerinden sonra şimdi de İstanbul'da görüldü.

Vampir Kelebek, Karadeniz’den sonra  İstanbul’da da görülmeye başlandı

Diğer adı Ricania simulans olan Vampir kelebek,  İstanbul'da ilk kez 2010 yılında görüldü. Aradan geçen 12 yılın ardından istilacı tür, yeniden İstanbul'da ortaya çıktı. Gürcistan'dan ticari yollarla geldiği düşünülen vampir kelebek, ilk Karadeniz sahillerini ise esir aldı. Kışın yumurtlama döneminde olan Vampir kleebekler, temmuz ayında büyüyor ve konduğu bitkilere zarar veriyor.

Bilimsel adı Ricania Japonica veya Ricania Simulans, halk arasındaki ismiyle “Vampir kelebek” veya “yalancı kelebek” olarak bilinen bu zararlı çekirge türüne karşı uzmanlar önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Bu böcekler, meyve sebze, çalı süs bitkisi birçok bitkinin öz suyunu emiyor, onları verimsizleştiriyor. Bu türün topluca saldırdığı bitkiler ise kuruma ve ölümle karşı karşıya kalıyor.

Japonya, Çin ve Kore'den geldiği tahmin edilen bu zararlı böceğin çeşitli bitkilerin üzerinde Türkiye'ye ulaştığı tespit edildi. Sarıyer’deki çay firmasına Rize’den gelen çay ile beraber bu böceklerin geldiğini tahmin ediyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal, vampir kelebeğin  Sarıyer, Şile, Ağva, Çatalca gibi sahile yakın kısımlarda görüldüğünü, tarıma ciddi zararları olan vampir kelebeklerinin Gürcistan'dan İstanbul'a kadar ticari yollarla geldiğini düşündüklerini aktardı.

Doç. Dr. Erdem Hızal, "Belirli dönemlerde görülmesinin sebebi biyolojik döngüsünden kaynaklanıyor. Oldukça fazla sayıda bitki türünü seven bir böcek türü. Sokucu, emici ağız tipine sahip. Bitkinin öz suyuyla besleniyor. Bitkinin gelişimini zayıflatıyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Hızal, vampir kelebeklerle mücadele yolu olarak incel dal budamasını önerdi. Bu yapıldığında popülasyonlarında azalma yaşanacağını aktardı. Hızal, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sayfasında tavsiye olunan ilaçlar var. Uzmanlar tarafından temas seyriyle müdahale edilebilir" dedi.