Van’da Sazlık Yangınları

Son bir haftada Van’ın birçok sazlık alanında yangın çıktı. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan sazlıklardaki yangınlar sayısız canlının yaşamını yitirmesine neden oldu.

Van’da Sazlık Yangınları

Türkiye’nin toplam sazlık alanının beşte biri Van Gölü kıyılarında bulunuyor ve bu sazlık alanlar,    birçok kuş türünün yaşam ve üreme alanı. Bu sazlıklar, yeşil alanların yokluğuyla bilinen Van’da birçok hayvan için doğal yaşam alanı ve oksijen deposu olarak da biliniyor. Kuş göçlerinin ve yumurtlamalarının yoğunlaştığı bu dönemde art arda yangınlara maruz kalıyor. Son günlerde Erciş ilçesindeki Gölağzı Sazlığı, Saray ilçesindeki Kazlıgöl Sazlığı ve Muradiye ilçesi Ovapınar ile Karahan mevkiindeki sazlıklarda yangınlar meydana geldi. Mart ve nisan ayları sazlık alanlarda kuşların üreme zamanı ve özellikle kuluçka dönemi. Yangınların yaşanması da mart ve nisan aylarında görülmesi adeta kuş soykırımına işaret ediyor.

Günler Süren Yangında Sayısız Canlı Zarar Gördü

Son olarak Ovapınar mevkisinde bulunan sazlık alanda geçtiğimiz Pazartesi yangın çıktı ve üç gün boyunca devam eden yangına müdahale edilemedi. İklim Haber’e konuşan köylüler, itfaiye ekiplerinin bölgenin bataklık olması nedeniyle yangına müdahale edemediğini ve yangının doğal olarak söndüğünü kaydetti. Havadan müdahalenin edilmediği ve günlerce farklı yerlere sıçrayarak devam yangın sonucu sayısız hayvanın zarar gördüğü dile getirdi. Köylülerin bir başka iddiası ise yangınların bilerek çıkarıldığı yönünde oldu. Köylülere göre, sazlıklar otlak ve mera alanına çevirmek amacıyla yakılıyor ve bu konudaki tedbir de oldukça az.

Geniş ekosistemi ve zengin kuş popülasyonu nedeniyle “kuş cenneti” olarak anılan yangının gerçekleştiği sazlık alan, aynı zamanda flamingoların da göç noktalarından bir tanesi. Bendimahi nehrinin Van Gölü’ne döküldüğü bu alanda kuşlarla beraber diğer canlıların da ya yok oldu ya yaşam alanı tahrip edilerek göçe zorlandı.

Kaynak::www.iklimhaber.org