Yeşil Sol Parti'den Kadıköy'de savaşa tepki

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin savaşa dönüşmesi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasına tepkiler büyüyor. Yeşil Sol Parti İstanbul İl Örgütü'de Kadıköy'de yaptığı basın açıklamasıyla savaşı protesto etti.

Yeşil Sol Parti'den Kadıköy'de savaşa tepki

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması ile 1 haftadır devam eden savaşa tepkiler büyüyor. Yeşil Sol Parti, bir çok il de yaptığı basın açıklamalarıyla savaşa karşı barış için basın açıklamaları yaptı. Bunlardan bir tanesi Kadıköy'de 3 Mart günü yapıldı. Basın açıklamasında, Rusya'nın işgali sonlandırması, derhal  ateşkes ilan edilmesi ve müzakerelerin başlanması istendi.

Basın açıklmasından sonra İstanbul 3. Bölge Milletvekili Züleyha Gülüm yaptığı konuşmada; savaşın doğaya yıkım getirdiğini ve savaştan en çok kadınlar, çocuklar ve yoksul emekçi halkların zarar gördüğünü söyleyerek, ateşkes ilan edilmesini ve sorunların müzakere ile çözülmesini istedi. Savaşların halkların zararına kapitalist devletlerin çıkarları doğrultusunda başlatıldığını anlatan Gülüm, halkalrın kendi kaderlerini tayin hakkının olduğunu da ekledi.

Yapılan basn açıklması metni aşağıdadır.

ATEŞKES İLAN EDİLMELİ RUSYA ORDUSU GERİ ÇEKİLMELİDİR

Rusya’nın çeşitli gerekçelerle Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı kabul edilemez. Yeşil Sol Parti olarak sorunun bu noktaya gelmesinde ABD ve NATO politikalarının rolünü bilmekle beraber başka bir ülkenin topraklarının işgalini haklı görmemiz mümkün değildir. Saldırı için hiç bir gerekçe geçerli olamaz. Sorunların savaş yoluyla çözümü mümkün değildir. Savaş insanların ve doğanın ölümü demektir.

Ukrayna’ya silah yardımı yapmak çatışmaların derinleşmesinden başka bir sonuç vermeyecektir. Silah yardımı değil uluslararası diplomasiye ihtiyaç vardır.

Rusya derhal ateşkes ilan etmeli ve güçlerini geri çekmelidir. Ateşkesin kontrolü, çatışmaların engellenmesi ve savaşı doğuran sorunların çözümü için uluslararası diplomasi hemen devreye girmelidir.

Yaptırımların başta enerji fiyatları olmak üzere diğer ülkeler üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri azaltmak için uluslararası bir fon kurulmalıdır.

Ukrayna halkına her türlü insani destek sağlanmalıdır. Savaş nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan mülteciler için sınırlar açılmalı, uluslararası yardım fonu kurulmalıdır.

Hükümetlerin savaş politikalarına karşı çıkmak insani ve vicdani bir tutumdur. Putin rejimi altında bu protestoları yapan barış yanlıları bütün dünya ve ülkemiz içinde olumlu bir örnek oluşturmaktadır. Protestocuları kararlı tutumlarından dolayı kutluyor ve destekliyoruz.

AB ülkelerinin Ukraynalı mülteciler için sergiledikleri anlayışlı tutumu diğer ülkelerden göç etmek zorunda kalan farklı ırk, din ve dil sahibi insanlar için de göstermesi gerektiği açıktır. AB bu konuda gerekli önlemleri alacak adımları atmalıdır.

Savaş enerji fiyatlarını arttıracaktır. Ekonomik sorunlarla boğuşan yoksul halk için bu yeni bir darbe demektir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yoksulluk sınırında yaşayanlardan ve asgari ücretlilerden başlayarak doğal gaz ve elektrik faturalarında indirime gitmeli ve mali destek sağlamalıdır.

Yeşil Sol Parti olarak savaş ve işgale karşı alanlardan sesimizi yükseltiyor, ateşkes çağrımızı yeniliyoruz.