Adalılar Azmanbüs istemiyor

Günlerdir Adalılar İstanbul'un özel bölgelerinden olan Prens Adalarına getirilmek istenen minübüslere karşı eylemlerini devam ettiriyor. Adaların dokusunu bozacak bu projeye karşı tepkiler durmuyor. Bir çok sivil inisitaif bir arada bu oluşuma neden karşı çıktıklarını madde madde kamuoyuna açıklıyorlar.

Adalılar Azmanbüs istemiyor

Adalılar nedenAzmanbüs istemiyor?

1-Çünkü Atatürk tarafından statüsü belirlenmiş, yasalarda Türkiye’nin tek yaya bölgesidir

2- Ada yolları yaya yollarıdır, yaya yol üzerindeyken motorlu araçlar durur.  Trafik zabıtası ve Belediye zabıtası yayaların güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

3- Adalar1984’ten bu yana sit alanıdır. 

4-Koruma Kurulunun ilgili kararlarınca;sınırlı kamu hizmeti dışında, Adalar’da her türlü elektrikli,fosil yakıtlı motorlu taşıt kullanımı yasaktır. Ambulans, itfaiye, polis gibi araçlar motorlu araçların kullanılmayacağı güvence altına alınmıştır.

5-Yürüyecek durumda olmayanların, engellilerin, yaşlıların zaten araç kullanma hakkı vardır. Kamu araçları da vatandaşların ihtiyaçlarını karşılar

6-Adaların yüz senedir değişmeyen sokak dokusu  insani ölçektedir. Dardır. 'azmanbüs' için uygun değildir.

7-Adaların %60’ı ormandır, geri kalan yerleşim bölgesi tarihi ahşap köşklerle doludur

8-Bu dar yollarda İtfaiye, Ambulans ve Minibüslerin yan yana geçmesi olanaksızdır.

9-Olası kuvvetli rüzgarlı bir havada başlayacak yangında ormanları ve köşkleri ile 2,5 saatte tamamen yanabilir.

10-Elektrikli minibüslerin içerdiği gizli tehlike Adalar için büyük tehlike arz etmektedir. Araçlarda olabilecek batarya yangını, patlama şeklinde gerçekleşir,suyla söndürülemez.Tek kapılı minibüste batarya yangını ölümcül olacaktır. Ahşap evler ve orman ciddi bir tehlikededir+ öşkleri ile 2,5 saatte tamamen yanabilir.

11-Adalarımız minicik yüzölçümüne sahiptir. 

Büyükada 5.4 km2

Heybeliada 2.34 km2

Burgazada  1.5 km2

Kınalıada 1,36 km2 dir. Adalar içinde en büyük olan Büyükada’da bile yerleşim yeri bir uçtan diğer uca 1.5 saatte yürünür.

12-Senelerdir ziyaretçi planı yapılmamış,20 milyonluk İstanbulun tek kalan yeşil ve yavaş yaşam alanındır.   Gelen  günübirlik ziyaretçiler yürüme yolları yerine  arabalara, otobüslere yönlendirilmektedir. 12 binden fazla yasadışı araba vardır.

13-Bunların bir bölümü ile korsan taksicilik yapılmakta, hafta sonu bir günde, vergisiz, haksız kazanç olarak yaklaşık 20.000 TL kazanç gözlemlenmiştir. Bu yasadışı durum karşısında hiçbir kurum işlem yapılmamakta, yasaları uygulayın diyen vatandaşlar göz altına alınmaktadır.

14-Gezi için yürümek yerine motorlu araca binmek bir ulaşım ihtiyacı değildir. 

15-Adalar şehrin hızından uzaklaşacağınız, yavaşlayacağınız, bol oksijen soluyacağınız, sakinleşeceğiniz, huşu içinde hissedeceğiniz bir doğa parçasıdır.  Tüm İstanbululur’ın Adalara ihtiyacı vardır+.

16-Ada yollarında ölümcül kazalar olmakta, yaralılar Kartal devlet hastanesine sevk edildiği için kayıtlar da tutulmamaktadır. Kazaların sayısı bilinmiyor. Can güvenliğimizin olmadığı bir bölgede güvenli yaşam da söz konusu olamaz.

17-Adalar’a gelenler, Adalar’ı koruyan yasalara uyup burayı yürüyerek (veya bisikletle) gezebilirler. Sit alanında motorlu araçla gezmek, tur atmak ulaşım değildir.

Son söz; PrensAdaları doğanın ritmiyle yaşayacağınız,İstanbul’un  destansı güzelliğini,kesintisiz tarihini, henüz bozulmamış %60 ormanlarıyla hala huzur içinde gözlemleyebildiğimiz son yer “Son İstanbul”dur

Kaynak www.yesilgazete.org