Bekir Ağırdır: HDP oy oranı %15 'e ulaşabilir

Yeş,l Sol Parti'nin 9. yıl kuruluş kutlamaları kapsamında yapılan panelde konuşan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır "HDP sadece kendi doğal tabanının oyuyla bile yüzde 15'i yakalayabilir" tespitinde bulundu.

Bekir Ağırdır: HDP oy oranı %15 'e ulaşabilir

Yeşil Sol Parti, 9'uncu kuruluş yıldönümüne ilişkin Kadıköy Evlendirme Dairesi Salonu'nda panel düzenledi. Panele, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut, Erdal Avcı, KONDA Araştırma Şirketi Müdürü Bekir Ağırdır, Ekonomist Haluk Levent, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsüleri Ayşe Erdem’ ve İbrahim Akın ın yanı sıra çık sayıda kişi katıldı. HDP Eş Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın yanı sıra Selahattin Demirtaş ve Başak Demirtaş'da Yeşil Sol Parti'nin kuruluş kutlamasına kutlama mesajıları  gönderdiler.

,  

Panelde konuşan KONDA  Araştırma Şirketi Müdürü Bekir Ağırdır, AKP’den çözülen seçmenler iktidar dindarlığı az temsil ettiği için ayrılmıyor dedi. Ağırdır  “Birçok seçmen ekonomik sebeplerden ve sağlık sorunlarından, pandemiden, eğitimden dolayı partilerden ayrılmış seçmenler. Buna rağmen partilerden gereken düzeyde ekonomik eleştiri yok" diye konuştu.

DEMOKRASİYİ İNŞA ETMESİ GEREK

Araştırmaların insanların yüzde 47’sinin bu partilerle bir çözüme varamayacağını anladığını ifade eden Ağırdır şöyle konuştu: “Önemli olan mesele bu yüzde 47 olan insanların gözünde siyasetin itibarını inşa etmek. Siyasetin itibarını inşa etmek topluma umut vermek,  siyasetle bu işi çözeriz demek. Bu iktidarın tercih ettiği yol ve yöntemden Türkiye kazasız belası çıkacak mı? diyor herkes. Türkiye’nin onlara üreteceği onların umurunda. Toplumcu bir siyaset ürete bilmeleri için, bütün kimliklerden kurtularak, ülkenin ortak geleceğini inşa etmek gerek. Kimlikleri, ret etmeyen ama kimlikler üzerinden değil kimliklerin hepsinin bir arada olduğu bir ittifak önemli. Ama kimlik siyaseti yapıp başka kimlik yokmuş gibi siyaset yapıyorlar. HDP’nin CHP’nin ve diğer partilerinde bir araya gelip ortak hayatı ve demokrasiyi inşa etmeliyiz demeleri lazım” dedi.

‘HDP’NİN DOĞAL OYU YÜZDE 15’

Kimlikler üzerinden siyasetin doğru olmadığını ve bunu topluma anlatılması gerektiğini işaret eden Ağırdır, kimliklerin dışına çıkmamız gerektiğini ancak o zaman kazanılacağına dikkat çekti. Ağırdır, “Kürt meselesinin çözülmemesinin önündeki en büyük engel, güvenlik arayışı. Bu ülkedeki yüzde 80’nin insanın bu kimliğe sahip olduğu gibi, Kürtlerle arasındaki ortak duyguyu bulamadığımız için dönüp dolaşıp aynı yerdeyiz” diye belirtti.

Ağırdır, “HDP'nin önümüzdeki seçimde yüzde 10 alacağını söylüyorlar, ama benimi iddiam yüzde 15 ve hatta daha fazla alacağıdır. Türkiye’de siyaset demografik siyaseti izlemiyor. Herkes Z kuşağının peşinde, ilk defa seçim olacağı yerlere baktığımız zaman HDP’nin olduğu yerlerde, 25 ve 30 arası oy alıyor. HDP kendi doğal oyunu bile alsa yüzde 15 ve daha fazlasını alabilir. Muhalefetteki ittifak böyle devam ederse, daha güçlü ve başka şeylerde gelişebilir” diye konuştu.

Kaynak: https://artigercek.com/