BU LEYLEK 11 YAŞINDA

Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki köylerde bulunan leylek yuvaları sahiplenerek dolmaya başladı.

BU LEYLEK 11 YAŞINDA

EKODOSD’un geleneksel olarak yıllardır devam ettirdiği pilot köylerde “Leyleği İlk Görene 1 Çuval Un Kampanyası” bu yılda devam etti. EKODOST tarafından yapılan bilgilendirmede şöyle dendi:

Leyleği görüp fotoğraflayarak gönderen kişilere hediyeleri YK. Üyemiz Serap Çubukçu, Sabiha Işık ve Hakan Bahçecioğlu tarafından teslim edildi.
Pilot köylerden Gölbent’e Ocak ayında gelen ilk leylekten sonra, diğer leylek köylerinde de hareketlenmeler başladı. Her geçen gün boş yuvalara yeni leylekler geliyor.
Diğer pilot köylerden Yeşilköy’de leyleği ilk gören Mesut Aydın, Nalbantlar’da Mediha Bilir oldu. Avşar köyünde ise leylek aynı anda iki kişi tarafından görüldü. Leyleği görenlerden 25 yaşındaki Gülsüm Erin fotoğraflayarak haber verdi. 77 yaşındaki Fatmaana Köse ise telefonu olmadığından, leyleği fotoğraflaması için muhtardan yardım istedi. Ancak leylek beslenmeye gittiğinden fotoğraflanamadı. Üyelerimiz tarafından Fatmaana’ya da 1 çuval un alarak hediye edildi.


Amacımız un çuvalı kampanyasıyla, leylekler ve beslenme alanları olan sulak alanlar konusunda farkındalık oluşturmaktır.
Leyleklerin yaşam alanlarında çevresel kirliliğin önlenmesini ve çiftçilere sağladığı yararların farkında olmalarını sağlamaktır.
Devam ettirdiğimiz bu kampanya duyulunca, Türkiye’nin birçok yerinden bize telefon gelmekte ve leyleği gördüklerini söyleyerek, fotoğraflarını göndermek istediklerini belirtmektedirler.
Biz bu kampanyayı sadece leyleklerin yoğun olduğu pilot köylerde ve üyelerimizin katkılarıyla gerçekleştirmekteyiz. Talep edildiği gibi diğer bölgelerde kampanyanın yapılabilmesi, ancak un fabrikalarının sponsorluğuyla gerçekleşebilir.
Afrika’dan gelen leyleklere bakıldığında hepsi bembeyaz pırıl pırıl geliyor.  Yuvalarına geçtikten bir süre sonra hepsi kirli beyaz dönüyor. Afrika’da doğal alanlarda yaşamını sürdüren leylekler, üremek için köylerdeki yuvalara gelmektedir. Leylek yuvalarına bakıldığında, çevremizde gördüğümüz kirlilikten pek farklı olmadığı görülmektedir. Bunun en büyük nedeni, insanların doğaya bıraktıkları atıklar, plastikler ve çöpler olmaktadır. Eski yıllara oranla her geçen yıl yuvada görülen çöplerin türü ve hacmi giderek büyümektedir. Bu durum öncelikle yumurtadan çıkan küçük yavruları sakatlamakta ya da ölümüne neden olmaktadır.
Çözümü gayet basit; Doğal alanlara çöp atılmaması, atılanların toplanması.
Köylülerimizin komşuları ve çiftçilerin en önemli dostları olan yaz göçmeni leylekleri ve beslenme alanı olan sulak alanları koruyalım, doğaya çöp atmayalım.
Doğada yaptığımız gözlemde, Azap Gölü kıyısında beslenen leyleğin ayağında bir halka olduğunu gördük. Halkalama çalışmalarında işbirliği yaptığımız EGE Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş’la görüşerek; leyleğin 2011 yılında Söke’nin Gölbent köyünde G7 no.lu yuvada  halkalandığı tespit edildi. Yani tam 11 yaşında. Leylekler için hayli ileri bir yaş. Gölbent’te doğan leylek, bu yıl Yeşilköy’ü tercih etmiş.
Halkalama çalışmalarının en güzel tarafı, leyleklerin kaç yaşına kadar yaşadıkları, hangi bölgelere geldikleri ve nerelerde beslendikleri konusunda önemli veriler sunmaktadır. Aydın’da yuvaların olduğu 104 köy ve yerleşim yerinde leylek sayımları yapılacak, Pandemi döneminde birkaç yıl ara verilen halkalama çalışmalarına, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle salgının hafiflemesi nedeniyle bu yıl devam edilecek.