Avustralya, bu yıl Büyük Set Resifi’nin kitlesel bir ağarmayla tahrip olduğunu bildirdi. Avustralyalı bilim insanları, bu yıl incelenen Büyük Set Resifi’ndeki mercanların %91’inin tahrip olduğunu açıkladı.
Gezegendeki en canlı deniz ekosistemlerinden biri olan mercan resifleri, bütün deniz türlerinin dört ila üçte birine yaşam döngülerinin bir noktasında ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın en büyük mercan resifi olan Büyük Set Resifi ise, yaklaşık 344 bin 400 kilometrekareyi kareyi kaplıyor ve 1500’den fazla balık türüne, 411 sert mercan türüne ve düzinelerce başka türe ev sahipliği yapıyor.
İklim değişikliğinin neden olduğu tahribat son yedi yılda dördüncü kez bu kadar geniş ve şiddetli.
Büyük Set Resifi Yönetimi yetkilisi David Wachenfeld, kitlesel ağarmaya rağmen mercanların ölüm oranının düşük olduğunu vurguladı.
2020’de yürütülen çalışmaya benzer bir çalışmayla tahribatın giderilebileceğini belirten Wachenfeld, “Ağarmaya uğrayan mercanların çoğunun kurtarılacağına inanıyoruz” dedi.
Wachenfeld, 2016 ve 2017’deki ağarmaların “yüksek seviyelerde mercan ölümlerine” yol açtığını söyledi.
Öte yandan, uzmanlar, El Nino hava olayının resifte görülen ağarmaya neden olabileceğinden şüpheleniyor.
2016 ve 2017’de kaydedilen sıcak hava dalgaları, Büyük Set Resifi’ndeki mercanların yarısının ölümüne yol açmıştı.
Büyük Set Resifi nedir? (wikipedi)
Birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndedir.
Büyük Set Resifi dış uzay'dan görülebilen, canlı organizmaların oluşturduğu, en büyük yapıdır. Resifin yapısı mercan polip'i olarak bilinen milyarlarca küçük organizma tarafından oluşturulmuştur. Resif geniş canlı çeşitliğine ev sahipliği yapmaktadır ve 1981 yılında Dünya Mirasları arasına alınmıştır.
Kaynak: www.iklimhaber.org