Çanakkale’nin içme suyu kaynağının tepesinde, Kaz Dağlarının eteğinde açılmak istenen kirazlı Altın Madeni için yüz binlerce ağaç kesildi. Altın Madeninin Kaz Dağları ve Çanakkale’nin geleceğine tehdit oluşturması nedeniyle on binler burada eylem yaptı.
Aylarca nöbet tutarak, Kirazlı Altın Madeninin çalışmasını olumsuz etkilemek isteyen gruplarla birlikte yerel yönetimler bu eylemlere destek verdi. Sonunda Kirazlı Altın Madenini terk etmek zorunda kalan Kanadalı firmanın ardından “ağaçlandırılacak” denmesine karşın hiçbir şey yapılmadı.
Katledilen orman bir başına terkedildi ve kendi yaralarını kendi sarmaya başladı. Burada ağaçların kesilmesinden ve toprağın kısmen kazınmasından sonra doğa harekete geçti ve katledilen alan yeşermeye başladı.
İlk andaki görüntülerinden kısmen kurtulmaya çalışan maden sahası, “başka maden şirketlerine verilecek ve oradaki altın çıkarılacak” dense de bugüne kadar burayı almak isteyen ya çıkmadı, ya duyulmadı.
4 km boyunda, 2 km’ye yakın genişliğinde ormanlık alan talan edildi. Bugün, bu alan yeşermek için doğal iyileşmeyi kendi kendine yapıyor. Oysa biliyorsunuz burası ağaçlandırılacak ve eski haline gelmesi için müdahalede bulunulacaktı.
Kaynak: www.canakkalekalem.com