Yeni bir çalışmaya göre, Çin’in 100 gigawatt’tan (GW) fazla verimsiz kömür gücü kapasitesini hızlı bir şekilde devreden çıkarması ve kalan santralların çoğunu 2045 yılına kadar devre dışı bırakması gerekiyor.
Bu kapasite kesintileri, ülkenin 2060 itibariyle karbon nötr olma hedefine ulaşmasına yardımcı olacak, ancak Maryland Üniversitesi Küresel Sürdürülebilirlik Merkezi (CGS) tarafından yapılan araştırmaya göre Pekin’in yeni tesisleri onaylamayı da derhal bırakması gerekiyor.
Nature Communications tarafından yayımlanan çalışma, Çin’in 112 GW’lik toplam kömür yakıtlı filosunun %18’inin ekonomik ve çevresel gerekçelerle düşük performans gösteren ve çok fazla kesinti olmadan kapatılabilecek kolay bir hedef olduğunu gösterdi.
CGS’nin Çin Programının direktörü Sha Yu, “Çin’in iklim ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için, kalan tesisler en az 20 veya 30 yıl daha çalışabilir, ancak küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamak için kullanım 2045 yılına kadar kademeli ve sorumlu bir şekilde azaltılmalı” dedi.
Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan Çin, toplam enerji ihtiyacının %56,8’i için kömüre bel bağlıyordu. Payı, 10 yıl öncekine oranla yaklaşık %70 düştü, ancak genel tüketimi artmaya devam ediyor.
Çin ayrıca, ekonomik büyüme adına 200 GW’dan fazla yeni kömür enerjisi kapasite inşası planlıyor.
Çin’in 2021-2025 beş yıllık planı, birim büyüme başına karbondioksit miktarında daha fazla kesinti sözü ve alternatif enerji kaynakları için daha fazla destek sözü verdi. Ancak aynı zamanda “temiz ve verimli kömür kullanımını” teşvik etmeye devam ederek mevcut tesislerin kapatılmasına yönelik hiçbir taahhütte bulunmadı.
Çalışmanın baş yazarı Ryna Cui, ülkenin önümüzdeki yıl yayımlanacak olan sektörel beş yıllık planlarında karbondan arındırma konusunda daha iddialı taahhütlerde bulunabileceğini söyledi.
Cui, “Toplam emisyon üst sınırı, yeni kömür santralı inşası olmaması, uzun vadeli kömürün kullanımdan kaldırılması ve yenilenebilir enerji, kesin ve daha iddialı hedefler görmeyi umduğumuz, gündemdeki en önemli maddeler” dedi.
Kaynak: https://www.iklimhaber.org/