Kemaliyeliler altın tuzağına düşmedi!

On yıldan fazladır Erzincan'a bağlı İliç ilçesi'nde altın madenciliği yapan Alacer Gold ve Çalık Holding'in maden sahalarını genişletmek için önündeki en büyük engel olan Kemaliye halkı tuzak planlara kanmadı ve bu sefer de "altına dur" dedi.

Kemaliyeliler altın tuzağına düşmedi!

Kanadalı Alacer Gold ve Çalık Holding'in ortaklığında kurulan Anagold altın madenciliğin İliç Çöpler köyünde kurduğu maden sahalarının sürekli genişletilmeye çalışılması nedeniyle çevre il ve ilçeler de tehlike altına girmek üzere.

İliç'e bağlı diğer köylere hızla yayılan altın madeni sahaları Fırat Nehri'ni besleyen Karasu Nehri'ni kimyasallar ile kirleterek ve tüm Mezopotamya coğrafyasını tehdit eder hale gelmektedir.

Geçen sene Kemaliye köylerine altın aramak için sondaja gelen şirket köylülerin yoğun mücadeleleri sonucu geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Ne pahasına olursa olsun maden sahalarını artırma planlarından vazgeçmeyen şirket şimdi de farklı yöntemler geliştirmeye çalışıyor.

Kış aylarında Kemaliye'nin Ağıl köyünde demir madeni aramak için sondaj yapmaya çalışan Fimar Madencilik şirketi köylülerin itirazları karşısında "Buraya 200 jandarma yığarım" şeklinde tehditte bulunmuş ve olay sosyal medyadan duyulunca büyük tepki toplamıştı.

https://www.dailymotion.com/video/x7w3c3j

Köylülerin "Jandarma senin özel güvenliğin mi? Nasıl böyle konuşabiliyorsun?" şeklinde tepkileri üzerine geri çekilen şirketin ardından farklı oyunlar olduğu ortaya çıkmaya başladı.

Kemaliyeli yaşam savunucuları bunun bir tuzak olduğunu, Fimar adlı şirketin Alacer Gold firmasıyla anlaşmalı olarak bölgeye geldiğini söylüyorlar.

"Fimar Madenciliğin bölgede demir madeni açacağını söylemesi aslında tamamen bir yalan. Demir madeni diye girecekler ama asıl aradıkları şeyi herkes biliyor; altın arıyorlar" diyen çevreciler özellikle yıllardır demir madenciliği ile geçinen Divriğili köylerin bu tuzağa düşmemesi konusunda uyarıda bulunuyorlar.

"Bilindiği üzere 1938 yılından beri yörede açılan demir madenleri ve demir çelik fabrikalarında pek çok Divriğili çalışmakta, işte bunu iyi bilen altın şirketi bölge halkını kandırmak için demir madeni açacağız diye çok geniş bir bölgede arama ruhsatı almış durumda. Ne yazık ki Divriği Duruköy'de dün yapılan halkın katılımı toplantısında da aynı yalanlar söylendi. Halkı kandırarak altın madeni açmak derdinde olan şirket bu toprakları siyanür ve sülfürik asit ile yok etmeye hazırlanıyor. Tüm Divriğililere çağrımızdır, şirkete inanmayın. Oyun çok büyük. Hepimizi köylerimizden, topraklarımızdan edecekler. Hiç bir canlı bırakmayacaklar bu topraklarda. Suyumuz siyanürle ve tehlikeli kimyasallarla yok edilecek. Bu işten dönüş yok. Bir kere girdiler mi bir daha çıkmayacaklar. İliç'de gördük. Fırat Nehri'ne 300 metre yakında milyonlarca ton zehirli atık olan devasa havuzlar yaptılar. Tüm zehirler sulara ve toprağa sızıyor. İnsanlar kanserden kırılıyor. Tarımsal üretim bitti. Aynı felaketi Divriği'de ve Kemaliye'de de yaşamak istemiyoruz" şeklinde uyarıda bulunan çevre aktivistleri planlanan tuzaklara düşmemeleri konusunda bölge halkını uyarmaya çalışıyorlar.

AlacerGold altın madeni- İliç Çöpler Köyü

Dün şirketin Divriği'de gerçekleştirdiği halkın katılımı toplantısının ikincisi ise bugün Kemaliye ilçe merkezinde planlanmıştı. 

Dün sabah Divriği'ye giderek halkı uyaran çevreciler bugün kendi ilçelerinde erken saatlerde bir araya gelerek toplantıya karşı büyük bir protesto gerçekleştirdiler. Sabahın erken saatlerinde toplantının yapılacağı binanın önüne pankart ve dövizlerle gelen çok sayıda duyarlı vatandaş saatler boyu altın madeni aleyhine sloganlar attılar, türküler söylediler.

Şirket temsilcilerinin gelmekten vazgeçtiği toplantıyı açmak isteyen görevli memurları uyaran aktivistler, şirketin hazır bulunmadığı bir toplantının geçersiz sayılacağını ifade ederek toplantının yapılamayacağını söylediler.

Alkışlar ve protestolar eşliğinde toplantıyı engelleyen Kemaliyeli vatandaşlar, Fimar Madenciliğin ilçelerinde ve Divriği'de 10 bin hektarlık bir bölgede demir madeni ruhsatına sahip olduğunu, şirketin daha önce Çevre Etki Değerlendirme (ÇED)'den kaçmak için 25 hektardan küçük bir arazide işletme ruhsatı aldığını, şimdi ise tüm bölgeyi yok edecek maden ocakları ve zenginleştirme tesisi açmak üzere bakanlığa başvurduğunu söylediler.

Aktisitler son olarak "Asıl dertleri demir değil altın. Bunu çok iyi biliyoruz. Bu aç gözlü şirket bununla da kalmayacak Ovacık ilçesinden, Arguvan'a kadar olan tüm bölgeyi maden sahası olarak kendisine almaya çalışıyor. Türkiye ve Fırat Nehri havzası, GAP bölgesi büyük tehlike altında. Fırat'ın suladığı yüz binlerce kilometrekarelik verimli araziler siyanürler zehirlenecek" şeklinde açıklama yaptılar.

Fimar Madenciliğin Divriği ve Kemaliye'de maden ruhsatı aldığı bölgeler.

Alacer Gold altın madeni- Karasu Nehri'ne 300 metre