Başkent Ankara, Eleştirel Pedagoji Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapacak

Ankara – Eğitimin toplumsal dönüşümdeki rolünü merkeze alan Eleştirel Pedagoji Kongresi, 29 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri'nde gerçekleştirilecek. BIRARADA Enstitüsü, TÖZ Yayınevi ve ODTÜ Mezunlar Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen bu kongre, eğitimcileri, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirerek eğitimde eleştirel ve yenilikçi yaklaşımları tartışmayı amaçlıyor.

Başkent Ankara, Eleştirel Pedagoji Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapacak

Kongre Düzenleme Kurulu, kongrenin amacını, “Bu kongre, eğitimde kalıcı değişimler yaratma potansiyeline sahip eleştirel düşünceyi ve pedagojik yaklaşımları güçlendirmeyi, eğitimin toplumsal adalet ve barışın sağlanmasındaki rolünü vurgulamayı hedefliyor. Daha etkili ve kapsayıcı eğitim metodolojilerinin önünü açmayı umuyoruz çünkü eleştirel pedagoji, öğrencilerin sadece bilgi edinmelerini değil, aynı zamanda toplumsal olayları sorgulayarak aktif vatandaşlar olarak yetişmelerini hedefler” şeklinde ifade ediyor. Bu anlamda Eleştirel Pedagoji Kongresi, eğitimin sadece bilgi aktarımı olmadığını, aynı zamanda toplumun çatışma dinamiklerini anlama ve onları çözme sürecinde etkin bir rol oynaması gerektiğini savunuyor.

Kongrede, dünyaca ünlü eğitimciler konuşmacı olarak yer alacak. Açış konuşmasını, Calgary Üniversitesi’nde çeşitlilik, kapsayıcılık ve sosyal adalet üzerine yoğunlaşan çalışmalarıyla tanınan profesör ve aynı zamanda McGill Üniversitesi’nde Paulo Freire Eleştirel Pedagoji ve Dönüştürücü Liderlik Projesinin kurucusu Shirley Steinberg yapacak. Kongrenin ikinci gününde ise Peter Mayo ve Dr. Arnd-Michael Nohl eleştirel pedagoji üzerine konuşma yapacaklar.  Peter Mayo, Malta Üniversitesi’nde UNESCO Küresel Yetişkin Eğitimi Kürsüsü görevini yürütmekte, ömür boyu öğrenme ve küresel sosyal adalet konularında uzmanlaşmış ve eleştirel pedagojinin tanınmış isimlerinden. Dr. Arnd-Michael Nohl ise Hamburg Helmut Schmidt Üniversitesi’nde eğitimin temelleri profesörü olarak görev yapmaktadır; eğitim, toplumsallaşma ve kültürlerarası pedagoji üzerine önemli katkılarda bulunmuş bir eğitimcidir. Bu konuşmacılar, kongrede eğitimin toplumsal dönüşümdeki rolünü ve eğitimde yenilikçi yaklaşımların nasıl şekillendirilebileceğini tartışacaklar.

Kongre programı, oldukça zengin bir formatta hazırlanmış. Kongre, her kongrede karşılaştığımız panellerin yanı sıra çok sayıda atölyeyi de içeriyor. Atölyeler ise üç farklı biçimde karşımıza çıkıyor. Uzman Atölyeleri belli bir koordinatörün yürüteceği katılımcı bir uygulama etrafında şekillenirken, Kılavuza Yönelik Atölyeler belli temalar etrafında katılımcıların katkısı ile eleştirel pedagojinin uygulanması için ilkeler ve yöntemler geliştirmeye çalışacak. Böylece kongrenin en önemli çıktılarından biri Eleştirel Pedagoji Kılavuzu olacak. Son olarak Kolektif Atölyeler farklı ve belki de birbirini hiç tanımayan eğitim düşünürlerinin bir tema etrafında araya gelerek tartışacakları ve kolektif bildiri oluşturacakları platformlar yaratmayı amaçlıyor. Paneller ise “Eğitimin Dönüştürücü Gücü”, “Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim”, “Eğitimde Teknoloji Kullanımı”, “Küresel Krizler ve Eğitim Sistemleri” ve “Sistem Eleştirisi” gibi bir dizi temayı kapsayacak oturumlar içermekte. Özellikle “Sistem Eleştirisi” teması altında “2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” masaya yatırılacak ve Türkiye’nin eğitim sistemine yönelik eleştirel bir bakış açısı sunulacak. Kısaca program, atölye çalışmaları, panel tartışmaları ve interaktif oturumlarla katılımcılara teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaları deneyimlerken geliştirici ve dönüştürücü bir alan fırsatı sunacak.

Kongre, eğitimin toplum üzerindeki etkilerini yeniden şekillendirme ve eğitim politikalarını eleştirel bir bakış açısıyla sorgulama fırsatı sunarak katılımcılara eğitim alanında yenilikçi ve etkili stratejiler geliştirme imkânı verecek. Kongre programı 20 Eylül’de web sayfasında yayınlandı ve kongre, katılımcı kayıtlarına açıldı. Kongre hakkında daha fazla bilgi almak ve kayıt detayları için https://elestirelpedagojikongresi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu bülten Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla BIRARADA (Bilim, Sanat, Eğitim, Araştırma Ve Dayanışma Derneği) ne aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.