Gezi davasında Yargıtayın kararı İstanbul Mimarlar Odası önünde protesto edildi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Gezi Parkı davasında verilen cezaları onamasına Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği protesto etti.

Gezi davasında Yargıtayın kararı İstanbul Mimarlar Odası önünde protesto edildi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala ile Can Atalay'ın da arasında olduğu 5 sanığın mahkumiyetlerini onadı. Davada Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet ve Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku hakkında ise 18’er yıl hapis cezası verilmişti.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), cezaların onanmasını çeşitli illerde toplanıp protesto etti. İstanbul’daki protesto Mimarlar Odası önünde çok kişinin katılımıyla yapıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasına çok sayıda milletvekili de katıldı.

DİSK ve TTB'de basın açıklaması öncesi birer konuşmayla onanan cezaları eleştirdi

TMMOB adına yapılan basın açıklamasında;

"Gezi Davası kapsamında verilen hukuksuz tutuklama kararlarının üzerinden 521 gün geçtikten sonra, Yargıtay'ın Şehir Plancıları Odamızın Onur Kurulu Üyesi Tayfun Kahraman ile Mimarlar Odamızın Avukatı Can Atalay ve diğer tutuklu arkadaşlarımıza dair herhangi bir hukuki gerekçe içermeyen mahkumiyet kararlarını en yüksek sesle kınıyor ve kabul etmiyoruz! Evrensel hukuk ilkelerinin ayaklar altına alındığı bu kararın hukuki bir değerlendirme yapılmadan, siyasi iktidarın talimatlarıyla verildiğini biliyoruz. Bu kararın, ülke tarihindeki en görkemli halk hareketlerinden biri olan Gezi'yi karalamak, Gezi'de yan yana gelen milyonların yarattığı umuda suç bulaştırmak için alındığını biliyoruz. Siyasi bir öç alma davasına dönüşen, her aşamasında hukukun ve adaletin katledildiği bu sürece dair, ortada hiçbir delil, suç unsuru ve gerekçe yokken arkadaşlarımız için ağır mahkumiyet kararı veren tüm yetkililerin, bu ülkenin tarihinde utançla anılacağını biliyoruz. Hukuku tesis etmesi beklenen yargı makamlarının, iktidar çevrelerinin eğilim ve isteklerine göre karar verdiği bir düzlemde, arkadaşlarımızın hiçbir somut delil dahi sunulmadan onlarca yıl hapis ile cezalandırılmış olmalarını kabul etmiyoruz. Bir kez daha belirtiyoruz; bunca çabaya rağmen, iğne ucu kadar leke bulaştırmayı başaramadığınız Gezi'den; Gezi'de olmaktan onur duyuyoruz. Tüm bu süreç boyunca bir gün, bir saniye dahi Gezi'yi savunmaktan vazgeçmeyen arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz.”  denildi.