Asırlık zeytin ağaçlarının önünde çöp kutuları

Yüzlerce ya da binlerce yıl ayakta kalmayı başaran anıt ağaçların bu çabasına karşın insanoğlu bazen çok da özenli davranmıyor.

Asırlık zeytin ağaçlarının önünde çöp kutuları

Türkiye’de bugüne kadar tescil edilmiş 9 bin 363 anıt ağaç var. İzmir'in Urla ilçesinde aralarında tescilli anıt ağaçların da yer aldığı yaşları 300 ile 1.500 arasında değişen zeytin ağaçları da bu ağaçlardan.

Antik Çağ'da özellikle zeytinyağı üretimiyle önemli bir ticaret merkezi olan Urla’da, tarihe tanıklık eden asırlık zeytin ağaçları yıllara meydan okumaya devam ediyor.

ÇÖPLÜK GÖRÜNTÜSÜ YÜREKLERİ SIZLATIYOR

Doğal şeklini ve sağlığını koruyarak yüz yıldan fazla hayatta kalabilmiş bu asırlık ağaçlardan bazılarının ise zamanla oyulmuş kovuğu adeta çöplüğe dönmüş ya da hemen yakınındaki iş yerinin teşhir alanı olmuş durumda.

831 BİN 180 ZEYTİN AĞACI URLA EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Urla’da toplam tarım alanının 4 bin 770 hektarlık kısmında zeytin yetiştiriciliği yapılıyor. Yağı hayat, yaprağı ilaç, ömrü uzun ve verimi yüksek olan zeytin, Urla tarımında en önemli ürünü oluşturuyor. İlçedeki zeytin ağaçlarının yüzde 75’i dağlık arazilerde, yüzde 20’si yamaç ve taban arazilerde yetiştiriliyor.

EGE BÖLGESİ ZEYTİNLİKLERDE BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde mevcut tarım alanlarının yaklaşık yüzde 4’ü zeytinliklerden oluşurken, yaklaşık yüzde 55,11’i Ege, yüzde 27,72’si Marmara, yüzde 14,94’ü Akdeniz bölgelerinde bulunuyor.