Ereğli Demir-Çelik Fabrikası’nın cüruf ayrıştırma tesisinin Akçakoca sapak mevkiinde yapılması planlanıyor. Kimyasal atıkları denize bıraktığı gerekçesiyle Alaplı'da kabul görmeyen tesisin yapılmasına karşı Akçakoca'da basın açıklaması düzenlendi.
Yeşil Yaşam İnisiyatifi adına Zaire Ocak, Haytap Düzce İl Temsilciliği ve Yeşil Yaşam İnisiyatifi Sözcüsü Neşe Perihan Kulak, Avukat Yakup Okumuşoğlu, Akçakoca CHP Akçakoca İlçe Başkanı Tuğrul Abonoz, Alaplı Çevre Platformu'ndan Mustafa Köroğlu sırası ile söz aldı.
Tesisin Akçakoca'ya yapılması halinde denizin ve tarım alanlarının büyük zarar göreceği kaydedilirken, şu ifadelere yer verildi:
"Değerli Hemşerilerimiz, Değerli Akçakoca Sevdalıları;
Ereğli’nin merkezinde niçin denize girilemiyor?
Erdemir başta cüruf olmak üzere birçok tehlikeli kimyasal atığı yıllar boyunca denize bıraktığı için.
Günümüzde Erdemir atıklarını Ereğli kıyılarına boşaltamadığı için elinde biriken 3 milyon tondan fazla atığı kendisi bertaraf etmek yerine daha fazla zahmet etmeden daha fazla kar etmek için yeni yöntemler icat ediyor.
Erdemir Ereğli’de ve Alaplı’da buna teşebbüs etti ve halkın büyük tepkisi ile karşı karşıya geldiler. Şimdi de gözlerini Akçakoca’ya diktiler.
Eğer Erdemir’in Akçakoca’yı kendi çöplüğüne çevirecek bu girişimi durduramazsak yarın çocuklarımıza/torunlarıma girebilecekleri temiz bir deniz bırakamayacağımız gibi fındık tarım alanlarımızın büyük zarar göreceği, gelişen değil her yıl küçülen bir turizmimizin olacağı, kanser ve benzeri hastalıkların daha da artacağı bir vaziyet ile karşı karşıya kalacağız.
Akçakoca halkı olarak, Erdemir’in oyun kuruculuğunda kimsenin haberi olmadan Çevre Etki Değerlendirme raporuna gerek yoktur kararının Düzce Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün incelemesi ve Düzce Valiliğinin onayı ile gerçekleşen bir oldubitti ile karşı karşıyayız.
Öyle ki ÇED raporu gerekli değildir kararının gerekçesini ne Düzce Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ne de Düzce Valiliği sitelerinde bulabiliyoruz.
Kararın gerekçelerinin kamuoyu tarafından öğrenilmesi istenmemiş her nedense.
Ancak bu karar sayesinde Akçakoca’da tehlikesiz atıklarla birlikte çok tehlikeli atıkların da bertaraf edilebileceğini hem de ÇED incelemesine gerek görülmeden yapılacağını da artık biliyoruz.
Ereğli’de Alaplı’ya layık görülmeyenin Akçakoca’ya layık görüldüğünü de bu karar sayesinde öğrendik.
Türkiye’nin her yerinden gelecek tehlikeli kimyasal atıkların Akçakoca’da işlenebileceği manasına da geliyor Düzce Valiliğinin bu kararı.
Akçakoca’yı Erdemir ve başka tesislerin çöplüğüne çevirmek isteyenlere buradan sesleniyoruz.
Akçakoca kimsenin çöplüğü değildir ve Akçakoca öyle sandığınız gibi sahipsiz de değildir.
Hukuki mücadele başta olmak üzere her mücadele verilecektir.
Tabii ki bu mücadeleye hiçbir siyasi ayrım yapmadan her Akçakocalının her Akçakoca sevdalısının katılımını bekliyoruz.
Ancak çekimser gibi davranıp kendi çıkarlarını kollamakla meşgul olanları kamuoyuna anlatmaktan da geri durmayacağız.
Durmayacağız ki Akçakoca’yı gerçekten sevenlerle sevmeyenler belli olsun.
Bir Kızılderili atasözünde altı çizildiği gibi biz bu dünyayı çocuklarımızdan borç aldık ve bu borcu artırmaya da hiç niyetimiz yok.
Gün Akçakoca’mıza sahip çıkma günüdür.
Gün Akçakoca, Ereğli, Alaplı ve tüm bölgemize sahip çıkma günüdür, tüm bölge halkının birlikte hareket etme günüdür.
Tecrübeleri ile bize ışık tutan destek için bugün katılım sağlayan Ereğli ve Alaplı’dan gelen dostlarımıza, bize destek veren tüm Akçakocalı hemşerilerimize ve Akçakoca sevdalılarına teşekkür ediyoruz, sağ olunuz var olunuz".
Kaynak: www.burasiduzce.com