Ege’ye yönelik talep arttı

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğinde hazırlanan “Konut Piyasası Görünümü” raporunun beşincisi yayınlandı. Rapora göre, pandemi süreci konut piyasasını yavaşlatırken, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olan talep arttı.

Ege’ye yönelik talep arttı

BETAM’ın sahibinden.com verileri ile hazırladığı “Konut Piyasası Görünümü” raporunun beşincisi yayınlandı. Rapor yeniden hayata geçirilen karantina tedbirlerinin etkisiyle, kiralık konut piyasasında fiyatlar yükselmeye devam ederken, kiralık konutlara talebin düştüğünü gösteriyor.

Geçen yılın Nisan ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 fiyatları ise yıllık %38,4 yükselerek 3.829 TL oldu. Satılık konut ilan m2 cari fiyatları yıllık olarak İstanbul’da %31,7, Ankara’da %37,5 ve İzmir’de %36,5 arttı. Böylece, ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 5.104 TL, Ankara’da 2.637 TL, İzmir’de ise 4.571 TL oldu. Bununla birlikte ucuz ve lüks konutların satılık ilan m2 fiyatlarındaki artış devam etti, satılık konut ortalama m2 fiyatı ucuz konutlarda 2.073 TL’ye, lüks konutlarda ise 11.684 TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırılmış satış fiyatları da ülke genelinde ve üç büyük ilde artmaya devam etti.

 

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık kira artış oranı Nisan ayında %18 olurken, 2020 Nisan ayında 14,5 TL olan ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 2021 Nisan ayında 17,1 TL’ye yükseldi. Yıllık kira değişim oranı İstanbul’da %26, Ankara’da %14,3 ve İzmir’de %17,7 oldu. Bu gelişmelerin sonucunda Nisan ayında ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 25 TL, Ankara’da 12,4 TL, İzmir’de ise 18,2 TL oldu. Enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatları da Ankara hariç yükselişe devam etti. Gayrimenkul alıcı ve satıcılarıyla emlak profesyonellerine yol göstermek amacıyla hazırlanan rapor; sahibinden.com’un Emlak kategorisindeki veri havuzunun analiz edilerek, elde edilen istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren araştırmaları kapsıyor ve platform üzerinden kullanıcılarla paylaşılıyor.

Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki artan talep fiyatları etkiledi

Rapora göre geçen yılın aynı döneminde 2.767,6 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan m2 fiyatı bu yılın Nisan ayında 3.829,9 TL’ye ulaştı. Satılık konut m2 fiyatlarında en hızlı artış, %67.1 ile Aydın, %60.8 ile Mardin, %56.2 ile Diyarbakır, %54.8 ile Şanlıurfa ve %53.1 ile Muğla ’da görüldü. Nisan ayında TÜFE’deki aylık artış oranı yaklaşık %1,7 olurken, satılık konut ilan fiyatlarındaki aylık artış oranının %3,7’ye ulaşmasıyla satılık konut ilan m2 fiyat endeksiyle TÜFE arasındaki fark kapanmaya devam etti. İstanbul’daki satılık konut fiyatlarının henüz TÜFE seviyesini yakalayamamış olması dikkat çekti. Üç büyük ildeki rakamlar değerlendirildiğinde, satılık konut ilan fiyatlarındaki toplam artışla TÜFE’deki toplam artış arasındaki fark Ankara’da %4,3 ve İzmir’de %2,7 olurken, İstanbul’da ise % -13,9 değerinde görüldü.

Kaynak: https://aktuelada.com