EKODOSD 'DAN ANIT AĞAÇLARIN KESİLMESİNE TEPKI

Soğucak köyü altında siteler arasında kalan bir zeytinlik içindeki inşaat proje alanında, zeytinlerin ve büyük bir ağacın dallarının kesildiği ihbarı üzerine EKODOSD bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi.

EKODOSD 'DAN ANIT AĞAÇLARIN KESİLMESİNE TEPKI

"Proje alanında yaptığımız incelemelerde alandaki birçok zeytin ağacının sökülüp başka yere taşımak için budandığını, ancak içlerinden birinin tamamen kesildiğini gördük.
Kesilen zeytin (Olea europae) ağacına bakıldığında yüzlerce yıla tanıklık etmiş devasa bir zeytin ağacı olduğunu tespit ettik. Muhtemelen bu ağacın taşınmasının mümkün olmadığını düşünerek kesmiş olabilirler.
Şikayet konusu ikinci ağaç ise, bulunmuş olduğu bölgenin doğal peyzajını zenginleştiren, daha önce yaş tespiti yapılanlarla karşılaştırıldığında yaklaşık 500 yaşında olduğunu tahmin ettiğimiz görkemli bir Menengiç ( Pistacia terebinthus) ağacına zarar verildiğini tespit ettik.
Doğal bir anıt gibi duran, Osmanlıdan günümüze tarihe tanıklık eden bu Menengiç ağacının 3 büyük dalını tamamen kesmişler. Tapulu alan içinde olsa dahi bu tür tarihe mal olmuş ağaçlar kesilemez.
Menengiç ağacının daha fazla zarar verilmeden koruma altına alınması için, Kuşadası Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğüyle görüştük. Ağacın bulunduğu alana giderek gerekli incelemeleri yaptılar. Aynı zamanda anıtsal nitelik taşıması nedeniyle, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’ne anıt ağaç statüsüne alınmasıyla ilgili tescil işlemlerinin yapılması için başvuru yapacağız.
Bu tür ağaçlar Kuşadası’nın doğal miraslarıdır. Bunları hep birlikte korumak, bizlere kadar nasıl ulaşmışsa gelecek nesillere de ulaştırmak zorundayız.
Burada yapılacak villalarda oturacak kişiler açısından da bu ağaç büyük yarar sağlayacaktır. Asırlardır ayakta kalan bu ağaca dokunup mutlu olacaklar, yazın sıcak günlerinde gölgesinde serinleyecekler, kendi sitelerinde böyle tarihi bir ağaca sahip olmanın gururunu duyacaklardır. Keşke anıtsal nitelik taşıyan zeytin ağacı da kesilmeseydi.
Bugüne kadar en büyüğü 1755 olan 1000 yaşın üstünde 10’a yakın zeytin ağacımız tespit edilmiştir. Bunların korunarak gelecek nesillere ulaştırılması ve aynı zamanda turizme kazandırılması için, Kuşadası Belediyesi işbirliğiyle Zeytin Rotası hazırlığı içindeyiz. Diğer türlerle birlikte 30’a yakın anıt ve anıtsal nitelik taşıyan ağacımız bulunmaktadır.
Kuşadası’nın sahip olduğu doğal varlıklarının, zengin biyolojik çeşitliliğinin korunması için, her kurum, köy muhtarları ve sivil toplum örgütleri duyarlılık göstermeli ve işbirliği yapmalıdır."