İklim Adaleti Koalisyonu’nun 1.Uluslararası Ekokırım Konferansı Gazhane'de Yapıldı

İklim Adaleti Koalisyonu’nun 1.Uluslararası Ekokırım Konferansı, birçok farklı coğrafya ve ülkeden gelen katılımcılar eşliğinde 2 gün boyunca süren sunumlar ve tartışmalar ile devam etti.

İklim Adaleti Koalisyonu’nun 1.Uluslararası Ekokırım Konferansı Gazhane'de Yapıldı

İklim Adaleti Koalisyonu - Ekokırım Çalışma Grubu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası ve EndEcocide Türkiye iş birliği ile Gazhane Müzesi'nde yapıldı.

Birçok ülke ve coğrafyadan katılımcıların bulunduğu konferans sırasında Büyüknohutçu ve Lokumcu Davaları, birçok çevre gruplarından gelen dayanışma çağrıları, ülkenin dört bir yanında süren doğa katliamları konuşuldu. Doğa katliamlarının yapıldığı çeşitli bölgelerden gelen yaşam savunucuları kendi deneyimlerini aktardılar.  Avukat Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal'ında katıldığı konferans da devam eden hukuksal süreçler hakkında bilgi verildi.

Ayrıca konferansın 2.gününde Türkiye ve İspanya gibi ülkelerden hukukçuların ve bu konuda çalışan Birleşik Krallık, Belçika, Hollanda, Yunanistan gibi ülkelerden aktivistlerin de  katıldığı oturumlarda Ekokırım'ın suç olarak ceza kanununa girmesi konuşuldu. Anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu, Hukukçu Kutluhan Bozkurt yaptıkları sunularda, Ekokırım'ın ulusal ve ulaslararası arenada suç olarak kabul edilmesi olanaklarını tartışarak, Ekolojik AnayasaGezegene Karşı İşlenen Suçlar ve Evrensel Gezegen Hakları Beyannamesi kavramlarını dile getirdiler.

Konferans sonunda, ekokırımın ceza kanununa girmesi için taslak yasa hazırlanarak  bu yasanın siyasi partiler aracılığı ile meclise sunulmasını, kamuoyu oluşturulmasını, siyasi partilerin seçim programlarına alınması için çalışmalar yapılmasına karar verildi