Kadıköy'de Özgür Sanat Meclisi toplandı

Özgür Sanat Meclisi, "Sanatçılar konuşuyor" konulu toplantıda bütün sanatçıların Özgür Sanat Meclisi altında örgütlenmeleri için çağrısı yaptı.

Kadıköy'de Özgür Sanat Meclisi toplandı

Özgür Sanat Meclisi, 17 Nisan akşam Kadıköy Gazhane'de "Sanatçılar konuşuyor" konulu bir toplantı gerçekleştirdi.  Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Yeşil Sol ve Gelecek Partisi, şair Ahmet Telli, yazar ve gazeteci Ahmet Nesin, şarkıcı Feryal Öney ve Cahit Berkay, yazar Ahmet Ümit, oyuncu Nur Sürer, yazar Mine Soysal gibi pek çok sanatçının çağrıcısı olduğu toplantıda,  sanatçıların yaşadıkları sorunlara dair çözüm önerileri hakkında bir tartışma ortamı oluşturuldu. Yapılan çağrıya 1000 i aşkın sanatçı imza koydu.

Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) yöneticileri de toplantıda yer aldı. Toplantıya ayrıca HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve Yeşil Sol Partisi Milletvekili adayı Kerem Fırtına da katıldı.

SANATÇILARIN SORUNLARI KONUŞULDU

Birçok kişinin bir araya geldiği toplantıda, sanatçıların sanatlarını icra edecek yer bulamama ve ekonomik yetersizlikten dolayı sanatını icra edememe gibi sorunların öne çıktığı görüldü. Toplantıda yasaklanan oyunlar ve konserleri, sansürlenen filmler ve yıllardır sürdürülen “ayrıştırıcı, ötekileştirici” kimlik politikaları üzerinden, susturulan diller ve tüketilmeye çalışılan bir barış kültürü olduğu kaydedildi.

Yazar Eşber Yağmurdereli'de demokrasinin önemine vurgu yaparak, sanatçıların en çok demokrasiye ihtiyacının olduğunu söyledi. Yağmurdereli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasi mücadelesi özgürlükleri kazanma, içselleştirme ve kullanma mücadelesidir. Bu ülkede buna en çok ihtiyaç duyanlar sanatçılardır. Özgür olmak zorundadırlar. Herhangi bir siyasi baskıyla karşılaşmamalıdırlar. Dolayısıyla bugün içinde bulunduğumuzu durum kendi hayatımızı ve ihtiyaçlarımızın kapasitesini sağlamak mücadelesidir. Biz sanatçılar hep ağır şartlarda yaşadık. Her gün hayatımızın en çekilmez gününü yaşıyoruz."

'AŞAĞIDAN YUKARIYA SİVİL BİR ÖRGÜTLENME SANAT MODELİ'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, toplantıda söz alan Karşı Sanat’tan Feyyaz Yaman, bağımsız bir sanat kuramadıklarını söyledi. Yaman, "Devlet kültür politikaları dışında, özel sektörün egemenliği dışında bağımsız, aşağıdan yukarıya sivil bir örgütlenme sanat modeli geliştiremedik. Zaman zaman dernekler kurduk. Fakat her seferinde bir dağılmanın bir çözülmenin eşiklerinde hep yok olup gittik. Aşağıdan yukarıya bir politik ve sanatsal bir estetik birlikteliği nasıl öreriz bu gerçekten en büyük problem olarak önümüzde duruyor" ifadelerini kullandı. 

SANATÇILAR KENT MECLİSLERİ KURACAK

Toplantıda, eşitlikçi ve çoğulcu yurttaşlık hakkı ve özgür bir sanat ortamı için Özgür Sanat Meclisi altında örgütlü bir adım atma konusunda çağrı yapıldı. Toplantıdan alınan karara göre seçilen 10 sanatçı bundan sonra Kent Meclisleri kurarak, sanatçılar arasında örgütlenmeyi ve birbirlerine destek çıkmayı sağlayacakları ifade edildi.

ÇALIŞMA KOMİTELERİ KURULMASINA KARAR VERİLDİ

Toplantı sonrası önerilerini aktaran sanatçılar, meselelere multidisipliner bakılması gerektiğini ve sonraki süreçlerde alt komiteler kurulması gerektiğini söylediler. Alt komiteler kurulduktan sonra sanatçıların mekanları istedikleri şekilde kullanmalarının önemli olduğunu belirten katılımcılar, bir sonraki toplantıya kadar öncelik verilecek konuları belirlemek üzere anlaştılar.