KİRAZLI KÖYÜ HALKI GESLERE VE RESLERE HAYIR DEDİ

Kuşadası’nın tarım ve biyolojik çeşitlilik açısından en zengin köyü olan Kirazlı’nın kiraz bahçelerine yapılması düşünülen GES’ler için, 7 Şubat bugün köy meydanında halkın katılım toplantısı yapılacağı duyurulmuştu. Bu nedenle halkın katılım toplantısı için, Kirazlı Muhtarı ve köy halkı, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Kuşadası sivil toplum örgütleri ve Aydın’ın farklı yerlerinden gelen çevre dernekleri bir araya geldi.

KİRAZLI KÖYÜ HALKI GESLERE VE RESLERE HAYIR DEDİ

Güneş Enerji Santrali yardımcı kaynak projesi adıyla, Kirazlı’nın 1. Sınıf tarım arazileri ve kiraz bahçelerinin yerlerine ve çevresine kurulmak istenen GES’lere ait halkın katılım toplantısını, köylülerin toplantı yeri vermemesini neden gösterip, ileri bir tarihe erteleyen şirket, ileri bir tarihte ulusal ve yerel gazete de toplantı tarihinden 10 gün önce yayımlatacağını bildirerek, bugünkü halkın katılım toplantısını iptal etmiştir.
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kirazlı halkının yanında olduklarını, bölgenin insanını, tarımını, doğasını korumak için her türlü desteği vereceklerini bildirdi.
Yöre insanları en önemli geçim kaynakları olan tarım arazilerini ve kiraz bahçelerini hiç kimseye vermeyeceklerini, sonuna kadar direneceklerini, bu toprakların atalarından kendilerine miras kaldığını, tarımın kendileri için hayati önem taşıdığını, GES’leri ve RES’leri bölgelerinde istemediklerini söylediler.
Biz de Kirazlı’nın, Batı Anadolu’nun en güzel köylerinden biri olduğunu, hem tarım hem de biyolojik çeşitlilik açısından zengin kaynakları bulunduğunu, endemik ve tıbbi ve aromatik bitkiler açısından zengin doğal alanları olduğunu, bu arazilerin GES, RES ve taş ocaklarıyla tahrip edilmemesi gerektiğini, ekoturizm açısından çok önemli potansiyeli bulunduğunu, bölgenin bütüncül bir şekilde korunması gerektiğini, doğal peyzajının ve ekolojik yapısının kesinlikle bozulmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini, tarım ve turizmin desteklenmesini, Kuşadası ve Aydın turizminin tanıtımına büyük katkısı olacağını belirttik.
Kirazlı köyünün, insanıyla, tarımıyla, doğasıyla bütüncül bir şekilde korunması için biz de her zaman destekçisi olacağız dedi.

Şirketin iptal ettiği topantı köylülerin GES"leri protesto eylemine dönüştü. "Yalancı şirket Kirazlıyı terket", "yaşam onur toprak , " toprağıma aşıma ağacıma dokunma" , "direnedirene kazanacağız" sloganlarının atıldığ protesto eyleminde konuşmalar yapıldı ve yeri ve saati belli olmayan 7 martta yapılacak ced toplantısına daha güçlü olarak katılma kararı alındı. Sosyal medyada  yaygın bir şekilde paylasılan " toplantı iptal oldu" paylaşımlarına rağmen oldukca kalabalık bir katılımla protesto eylemi gerçekleşti