Muğla'da çimento fabrikasına karşı köylülerden nöbet

Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçeleri arasındaki Deştin Mahallesi'nde köylülerin çimento fabrikasına karşı başlattıkları nöbet sürüyor. Görüştüğümüz köylüler, "Burada zehir deposu istemiyoruz" dedi.

Muğla'da çimento fabrikasına karşı köylülerden nöbet

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikasına karşı nöbet devam ediyor.

Çimento yapımı için kullanılan klinker kazanı ve fırının fabrika bölgesine çıkacağı haberi üzerine bölgeye gelen köylüler dün öğlen saatlerinde yolu kapatarak iş makinalarının fabrikaya çıkmasını engelledi.

Fabrika projesine karşı açtıkları yürütmeyi durdurma davasının devam ettiğini hatırlatan köylüler, fabrikanın oldubittiye getirilip yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Dün öğlen saatlerinden beri direnişleri devam eden köylüler, “Deştin Çayı özgür akacak”, “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atarken, proje iptal edilene kadar yolu açmayacaklarını söyledi.

“YAŞAM ALANLARIMIZI, TOPRAĞIMIZI KORUYORUZ”

Bir buçuk yıldır fabrikaya karşı mücadele ettiklerini söyleyen Burcu Özdemir, “Bu makineler buraya ulaştığı zaman ham madde girişi olacak. Tam 20 köyü etkileyecek olan bu çimento fabrikası için her geçen gün devlet tarafından oyalanıyoruz. En son bilirkişi keşfi yapıldı. Biz kararın kısa sürede çıkmasını beklerden bilirkişi 60 günlük süre istedi. 60 günlük süre demek bağlantı ve sözleşmenin bitmesi demek. Sözleşmenin bitmesi de çimento fabrikasının tamamlanması demek. Bütün altyapılar çimento fabrikasının bitmesine yönelik hazırlanıyor. Ancak biz köylüler olarak asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“Yaptığımız tek şey yaşam alanlarımızı, toprağımızı korumak. Burada tüm Muğla’nın etkileneceği bir zehir deposu hazırlanıyor” diyen Özdemir, tüm Muğlalılara direnişe destek vermeye çağırdı.

“YAŞAM HAKKIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ”

Deştin Çevre Platformu üyesi Haluk Özsoy da davanın bir buçuk yıldır sürdüğünü hatırlatarak, “Bilirkişi raporu için 60 gün süre istendi, hakim 60 gün içinde inceleyecek ve belki ağustos ayında karar verilmiş olacak. Temmuz ayında zaten inşaatın bitmesi planlanıyor. Bunu fırsat bilen fabrikada hemen kazanlarını getirdi burada bekliyor. Ama bizler bu kazanların geçmesine izin vermeyeceğiz. Yaşam hakkımızı sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

KÖYLÜLERDEN DİRENİŞE DESTEK ÇAĞRISI

Dün saat 15.00’dan beri bekleyişlerinin devam ettiğini, tarladaki işini, hayvanını bırakıp geldiğini, iftarı ve sahuru direniş alanında gerçekleştirdiklerini söyleyen köylü kadınlar, “Çimento fabrikası kurulmasın diye, topraklarımızı korumak için bekliyoruz. Biz dışardan gelmedik. Dışarıdan gelenler çırpısını pırtısını toplasın gitsin. Çocuklarımızın sağlığı için çimento fabrikasını istemiyoruz. Çocuklarımız yeşillikte büyüsün. Sağlığımız için bu kamyonların geri gitsin” dedi. Kadınlar ayrıca tüm kadınları ve milletvekillerini direnişe desteğe davet etti.     

Yağmur ve kötü hava şartlarına rağmen köylülerin direnişi devam ediyor.

Kaynak: www.evrensel.net