Muş'un Şenyayla bölgesindeki ağaç kesimi Meclis gündeminde

Şenyayla’daki ağaç kesimini Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Vekili Serhat Eren, saldırılara kimlerin izin verdiğini sordu.

Muş'un Şenyayla bölgesindeki ağaç kesimi Meclis gündeminde

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhad Eren, Muş'a bağlanan Şenyayla bölgesindeki ağaç kesimi ve ağaçların satımına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Önergede 2021 yılında cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Diyarbakır'dan Muş'a bağlanan Şenyayla bölgesinde çatışma, karakol-kalekol yapımı, güvenlik bölgesi gibi bahanelerle ormanların yakıldığı, ağaçların kesildiği ve satıldığı, bölgedeki köylülerin, koçerlerin göçe zorlandığı bilgilerine yer verdildi. Yine önergede, “Anayasa’nın 169’uncu Maddesindeki ormanların gözetiminin devlete ait olduğu, ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilmeyeceği hükmüne rağmen kolluk eliyle yapılan bu ekolojik tahribat hem bölgenin doğasına hem de sosyolojik yapısına zarar vermektedir. Bu eylemler aynı zamanda Orman Kanunu’na göre suç teşkil etmektedir” ifadeleri yer aldı.

"YAKMA, KESME, YOK ETMEYE KİM İZİN VERİYOR?"

Önergede yanıtlanması istemiyle şu sorular soruldu:

  • "Gözetim ve koruma yükümlülüğü size ait olan ormanlarla ilgili yakmak, kesmek ve yok etmek gibi saldırılara kim izin vermektedir?
  • Bu eylemleri bizzat gerçekleştirenler kimlerdir?
  • Bu saldırılar aynı zamanda suç teşkil ettiğine göre ormanları yok eden kolluk güçleri ile ilgili bugüne dek idari veya cezai bir soruşturma yapılmış mıdır? Uygulanan herhangi bir yaptırım var mıdır?
  • Ormanlara yapılan bu saldırıların gerekçesi nedir?
  • Kesilen ve kamyonlarla taşınan ağaçlar kime, hangi usulle, kim tarafından satılmaktadır? Gelirleri nereye aktarılmaktadır? 
  • Bölgenin yeniden ormanlaştırılması için yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?”

Kaynak: www.evrensel.net