ODTÜ’lülerden Kılıçdaroğlu’na ''Rant Yolu '' şikayeti

ODTÜ’lülerin, “Rant yolu” ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderdiği mektupta, “Sizleri ranta değil, doğaya sahip çıkmaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı.

ODTÜ’lülerden Kılıçdaroğlu’na ''Rant Yolu '' şikayeti

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde yapımına başlanan ‘Bilkent İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi’, mevcut Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkan Mansur Yavaş yönetiminde sürdürülüyor. Yol çalışmasına karşı tepkiler de büyüyor. Bir öğrenci, Bilkent Üniversite’sinin düzenlediği bir söyleşi için 15 Kasım’da kampüse gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na söz konusu yol çalışmasına ilişkin soru sordu. Ankaralılar ve ODTÜ’lüler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun soruya verdiği yanıtlar üzerine kendisine 46 imzalı açık bir mektup gönderdi. Mektupta, Kılıçdaroğlu’nun “Bu yol daha önce palanlanmış” sözleri hatırlatılarak, “Bu doğru değil. Keşke Sayın Yavaş’tan ulaşım planını isteyip, yolun yerini sorsaydınız. Ankara’nın bir ulaşım ana planının olmadığını öğrenmiş olacaktınız” denildi.

CHP’LİLERİN KARŞI ÇIKTIĞI PLAN

Yavaş’ın planının Gökçek döneminde (2017) tüm CHP’lilerin karşı çıktığı, mahkemelik olan ‘Bakanlık İmar Planı’ olduğu belirtilen Mektupta, şunlara yer verildi: “Bilkent Üniversitesi’nde katıldığınız etkinlikte sorulan soru üzerine, ODTÜ yolu hakkında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın size ne aktardığından ilk kez haberdar olduk. Konuşmanızda, 'bu yol daha önce planlanmış’ diyorsunuz. Bu doğru değil. Keşke sayın Yavaş’tan ulaşım planını isteyip, planda yolun yerini sorsaydınız; Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında Başkent Ankara’nın bir ulaşım ana planı olmadığını öğrenmiş olacaktınız. Başkent, ulaşım ana planından yoksun olduğu gibi, Belediyenin internet sitesindeki nazım imar planında da bu yol bulunmamaktadır.”

‘İHALE DÖKÜMANLARINI İNCELEYİN’

CHP’nin planlama vaadiyle oy topladığını ancak eleştirdiği plansızlığa devam ettiği vurgulanan mektupta, Gökçek’in ‘2038 Ankara Çevre Düzeni Planı’nın yargı tarafından iptal edildiği, ABB’nin ise yeni planlar için 3 buçuk yıldır çaba gösterdiğinin altı çizildi. Yavaş’ın yanlış bilgi verdiği kaydedilen mektupta, “Sayın Yavaş sizi doğru bilgilendirse, ABB’nin Büyükşehir kanunu ve yönetmeliklerin verdiği görevleri yerine getirmediğini de anlatmak zorunda kalacaktı. Konuşmanızda, 'arazinin altından geçen tünel yolu bitirmek istiyor’ diyorsunuz. Yolun 100 hektar alanı ODTÜ ormanından ayıran, 4 buçuk km uzunluğundaki kısmının 700 metresine yapılacağı söylenen ancak projesi ve bütçesi olmayan, sadece bir görselden ibaret olan alt geçidin ormanı koruması hiçbir şekilde mümkün değildir. Aksine Gökçek döneminde bozulan, milletvekillerinizin de katıldığı eylemler sonucu proje durunca beş yıldır kendini yenilemeye başlayan ormanın üzerine asfalt dökmek isteyen ABB, 2020’de imar planı, 2021’de ihale yapmıştır. Ortada böyle bir ihale ve şartname varken, halk takip etmiyor düşüncesiyle size yanlış bilgilerin iletilmesi, bizi kaygılandırmaktadır. Lütfen Kamu İhale Kurumu 2021/425266 numaralı ihale dokümanını uzmanlarınıza inceletiniz” ifadelerine yer verildi.

Yavaş’ın söz konusu yolun rant olmadığına dair iddiasına ilişkin mektupta, şunlar belirtildi: “Önemle rica ediyoruz, odanızdan ODTÜ’ye bakınız, göreceğiniz kulelerin sahiplerini sorunuz, belediyenin mühürlü dediği bu binalardaki dairelerin fiyatlarına bakınız. Ayrıca ABB’nin son 3 yılda İncek bölgesi imar kararlarını, satılan arazileri sorunuz. Aracınızla İncek’ten geçip, Mogan-Gölbaşı tarım arazilerini inceleyiniz, yapılacak 8 şeritli yolun etkilerini lütfen sorgulayınız. Anladığımız kadarıyla, bunları da sizden saklamışlar.”

‘ODTÜ ORMANINI DA KAYBETMEK İSTEMİYORUZ’

Söz konusu çalışmanın Ankaralılar ile çözülmesi için yürütülen yasal çabanın ve Belediye Meclisi’ni izleme talebinin ABB tarafından engellendiği hatırlatılan mektupta, Ankaralıların imzaladığı bin 731 dilekçenin işleme alınmadığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: “Dilekçenin bir kopyasını, 4 Kasım 2022/7595 numarası ile CHP Genel Merkezine teslim ettik, ona da cevap alamadık. Sizden isteğimiz, bu evrakı istemeniz ve işleme alınmasını sağlamanız. Biz, bu ülkede belediyelere verilen yasal sorumlulukların yerine getirilmesini istiyoruz. ABB'nin kamuoyu ile paylaştığı diğer bilgileri de sorgulamak isterseniz, size hepsi hakkında detaylı bilgi sunmaya ve anlatmaya hazırız. AOÇ’yi kaybettik, ODTÜ Ormanını kaybetmek istemiyoruz. Sizleri ranta ve plansız, faydasız yollara değil, bilime, doğaya ve başkente sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: www.mezopotamyaajansi35.com