OHAL Kapsamında Ormanlar ve Meralar İnşaata Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla OHAL kapsamında orman ve mera alanları inşaata açıldı.

OHAL Kapsamında Ormanlar ve Meralar İnşaata Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla OHAL kapsamında “yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin kararname” yayımlandı. Kararname ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı orman alanlarını ve mera alanları inşaata açılabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre yapılaşmaya ilişkin bakanlığa resen karar alma yetkisi verildi, “Afet bölgesi kabul edilen yerlerde, afetten etkilenenlerin geçici veya kesin iskan kararları, fay hattına mesafesi, zeminin elverişliliği, yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler gözetilerek AFAD’ın yeni yerleşim yerlerinin tespitine ilişkin görev ve yetkileri saklı kalmak kaydıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca resen belirlenerek ilgili kurumlara bildirilir” ifadeleri kullanıldı.

Erdönmez: Daha Neler Göreceğiz!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Ormancılık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez, sosyal medya hesabından kararnameye tepki gösterdi. Daha önce uyarılarda bulunduğunu belirten Erdönmez, “Yanılmayı ne çok isterdim. Dünkü @medyascope yayınında da bu kaygımı dile getirmiştim. Yanıltmıyorlar. Bugün yayımlanan kararname ile ÇŞİD Bakanlığı orman alanlarını inşaata açabilecek. Yazıklar olsun! Sadece orman alanları değil mera alanları da inşaata açılabilecek. Bu tür alanların inşaata açılma yetkisi ÇŞİD Bakanlığında. Tarım ve Orman Bakanlığına sormasına bile gerek yok. Buraları orman ve mera alanından çıkardım diyecek, olacak bitecek. Daha neler göreceğiz!” dedi.

İzmir Depremi’nden sonra 375 hektar orman alanının deprem konutları için TOKİ’ye verildiğini hatırlatan Erdönmez, daha önceki paylaşımlarında yine ormanların bedava arsa olarak görülebileceği uyarısında bulunmuştu. Erdönmez, konut stoğu fazlası olmasına rağmen plansız ve programsız ilk akla gelenin inşaat olmasını, ormanların bu şekilde gözden çıkarılmasını eleştirmişti. Erdönmez, “Bugün depremi konuşuyoruz ama yarın bambaşka afetleri konuşuyor olacağız iklim krizi nedeniyle. O krizlere karşı en güçlü güvencemiz ormanlarımız. Konut sorununu çözmenin çeşit çeşit yolu olabilir. Kolaya kaçılmasın. Bu kez akıl ve bilim öne çıksın” demişti.

Kaynak: www.iklimhaber.org