Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sarıkamış Değişim Derneği başkanı Saim Ucun, 2019 yılından beri Sarıkamış Orman İşletme Bölge Müdürlüğü’nün geçmiş yıllarda Sarıkamış ormanlarında yıllık 10-15 bin metreküp ağaç kesimi yaparken 2019 yılından itibaren kesim oranlarını korkunç boyutlara çıkarmaya başladıklarını açıkladı.
Ormanlık arazide gençleştirme ve seyrekleştirme adı altında son üç yıldır 100-120 bin metreküp ağaç kesmeye başladıklarını, yaklaşık olarak 250-300 bin ağacın kesilmek istendiğini dolayısıyla bunun orman katliamı anlamına geldiğini söyledi.
Sarıkamış ormanlarında kese kese ağaç kalmadığını bu nedenle kesim yaşı gelmiş ağaç kalmadığını, orman işletmesinin artık genç ağaçları keserek ormanın geleceğini ciddi anlamda tehlikeye attıklarını belirten Ucun, Orman İşletmesi’nin son yıllarda doların artışı nedeniyle kereste ithalatının yapılamadığını ve ülkenin tüm kereste ihtiyacının ormanlarımızdan karşılanmaya başladığını açıkladı.
Yapılan kesimlerin hiçbir bilimsel yanı olmadığını söyleyen Saim Ucun, “Sarıkamış ormanlarında bu bölgeye has yavaş büyüyen sarı çam ormanları var ve biz bunları kestikçe gelecek kuşakların yaşam haklarını çalıyoruz. 100 yılda yetişen ağaçları tamamen yok etmek üzereyiz. Günü kurtarmak adına gelecek kuşakların haklarını gasp ediyoruz. Bize miras olan bu ormanlar ticari amaçlarla katlediliyor. Ülkenin kereste ihtiyacı böylesi kadim ormanları tüketerek karşılanmamalı, endüstriyel amaçla kerestelik ormanlar oluşturulmak zorundadır” açıklamasında bulundu.
Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanlara bakışının baştan yanlış olduğunu söyleyen Ucun, “Rusların işgal yıllarında 90 bin hektar büyüklüğünde olan Sarıkamış ormanları geçen yüz yılda 30-35 bin hektara düşmüş durumda. Bu azalma ülkenin orman politikalarının hatalarından kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Ülkenin her yerinde çevre katliamları yapıldığını ve çevre kuruluşlarının yılmadan mücadele verdiğini anlatan Ucun, “Başka kentlerde yaşayan Sarıkamışlı hemşerilerimiz bu katliamın durdurulması bizlere başından beri büyük destek veriyorlar ama çevreye duyarlı tüm kuruluşları bize destek olmaları ve ormanımızı kurtarmak için yaptığımız mücadeleye güç vermelerini bekliyoruz” diyerek duyarlılığı olan tüm dostlara yardım çağrısında bulundu.
Sarıkamış ormanları Ayı, kurt, tavşan, domuz, porsuk, sansar, tilki, sincap ve vaşak gibi soyu tehlike altında memelilere, bozkır kartalı, kara akbaba, kara çaylak, kızıl çaylak ve toy kuşu gibi hassas türlere ve 352 tür farklı bitkiye ev sahipliği yapmaktadır.