Şarköy kıyıları ‘özel mülktür girilemez’ olmasın

Tekirdağ'ın geniş kıyı şeridi ile ünlü ilçesi Şarköy'de çevreci örgütler ve halk bir araya gelerek kıyılarında yapılmak istenen midye yetiştiriciliğine karşı tavır gösterdi. Bu girişimin denize erişimi engellediğini dile getirerek, bir imza kampanyası başlatıldı.

Şarköy kıyıları ‘özel mülktür girilemez’ olmasın

Trakya’nın Marmara denizine açılan en uzun kıyı şeridine sahip, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde midye çiftliklerine karşı halk bir araya geldi.

Şarköy ilçesi Cumhuriyet meydanında saat 13.00’de bir araya gelen Şarköy çevre platformu bileşenleri adına, Sevinç Erdoğdu bir basın açıklaması yaptı.

ETKİNLİĞE DESTEK YAĞDI

Ardından imza kampanyası standının açıldığı etkinliğe, Trakya Avcılık Atıcılık ve Yaban Hayatı koruma Federasyonu da destek verdi. Şarköy çevre platformunda, Ekolojik Yaşam ve Kültür derneği, Şarköy Yöresi Turizm ve Tanıtım Derneği, Kent Konseyi, Eğitim sen ve Atatürkçü Düşünce Derneği yer alıyor.

ŞARKÖY ÇEVRE PLATFORMUN AÇIKLAMASI:

Şarköy Çevre Platformundan tüm kamuoyuna;

Yaşadığımız coğrafyanın her köşesinde olduğu gibi Şarköy de ekolojik yapısının bozgunu ile karşı karşıya.

Bir yandan; havasını, toprağını ve yeraltı sularını tahrip eden, en yüksek tepelerini, dinamitlerle, iş makineleri ile dümdüz eden taş ocakları.

Şimdi ise midye çiftliklerinin tehdidi ile karşı karşıyayız.

Trakya’nın Marmara denizine açılan en uzun sahil şeridine sahip, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi, sanayileşmenin olmadığı bir yerdir. Zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile Marmara’nın ilk, Trakya’nın tek mavi bayraklı plajlarına sahiptir. Yaz aylarında Trakya ve İstanbul başta olmak üzere, birçok ilden yazlıkçıların akınına uğrayan Şarköy, kıyı balıkçılığı ve amatör balıkçılığın da yapıldığı bir sahil kasabasıdır.

Bugün, sahillerimizde Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan başvurularla, midye üretim çiftlikleri kurulma girişimlerinin olduğunu öğrendik.

Talep ettikleri bölge Kovalık mevki ortalarındadır. Şehir imar planı içerisinde kalan bu bölgede, Kovalık plajı bulunmaktadır. Yani, kamuya aittir. Belediyemizin bu bölgede Sosyal park projesi vardır. Engelli yolları, bisiklet yolları yapılma planları vardır. Aynı zamanda kıyı balıkçılığı yapılan bir yerdir.

Şimdi bu bölgede, 1000 metrelik bir alana, midye çiftliği kurulmak isteniyor. Mevzuata göre midye çiftliklerine 200 metreden fazla yaklaşamıyorsunuz. Yaklaştığınız zaman para cezası kesiyorlar.

Dolayısı ile bölgemizdeki balıkçılığın, turizm faaliyetlerinin ve yaşamın bundan olumsuz etkileneceğini ön görebiliyoruz. Yerel kıyı balıkçılığımız ciddi zarar görecek, geçim kaynakları tehlikeye girecektir.

Çünkü midye çiftliği kurulan yerler turizme, balıkçılığa ve hepimize kapatılıyor.

Endüstriyel olarak üretilen midyeler, her endüstriyel faaliyette olduğu gibi bölgemizin ekolojik dengesini bozacaktır. Planktonlarla beslenen midyelerin, denizlerimizdeki ekolojik dengedeki rolünü biliyoruz. Fakat, burada söz konusu olan, butik bir midyecilik faaliyeti değildir. Milyonlarca midyenin, sahillerimizi istila etmesidir.

Bugün kurulmak istenen bu çiftliğin, yarın emsal teşkil edip, tüm kıyılarımıza yayılma tehlikesi vardır.

Bizler, Şarköy çevre platformu olarak, balık avladığımız, denize girdiğimiz, kıyısında oturup sohbet ettiğimiz sahillerimizin özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Kamuya ve diğer canlılara ait hiçbir alana midye çiftliği kurulmasını istemiyoruz.

Şarköy’ün ve Marmara’nın tüm kıyılarından, plajlarından uzak durun.

Denizimizi, kıyılarımızı halka rağmen, halka sormadan parselleyip satamazsınız, kiralayamazsınız. Denizlerimiz ve yaşam alanlarımız bizimdir.

Tüm yetkili kurumları bu doğrultuda göreve davet ediyoruz. Kıyılarımızı midyecilere açanlar, halka kapatmış olurlar.

Yaşam alanlarımızı, bizlere ve yerel yönetimlere danışmadan şirketlerin talan etmesine izin vermeyeceğiz.

Bu tahribata duyarlılık göstererek karşı duran tüm kurum ve kuruluşları, bizden sonra gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakabilmek adına, bu mücadeleye gönülden katkı veren tüm çevre dostlarımızı saygıyla selamlıyoruz.

Midye değil, deniz istiyoruz.

Çiftlikler kurulmasın, plajlar bozulmasın.