SÖKE'DE 2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

Tarım ve Orman Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) tarafından, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edilen Aydın Söke’ye bağlı Yeşilköy ve Avşar arasında bulunan Azap Gölü’nde, Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.

SÖKE'DE 2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR GÜNÜ

Yapılan etkinliğe Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mustafa Çaramık, DKMP Aydın Şube Müdürü A. Egemen İşcan, DKMP Söke Şefi Erdinç Kutsal, Yeşilköy Muhtarı Ahdettin Topan, Avşar Muhtarı Erdoğan Bakan, Azap Gölü Suürünleri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Öztürk ve üyeleri, EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü ve yönetim kurulu üyeleri Selçuk İnanç, Yavuz Pullukçu, Abdullah Kavak ve Yeşilköy’lü çiftçiler katıldı.


Çevresi zeytin ağaçları ve makiliklerle çevrili Azap Gölü’nün, başta Nesli Küresel Ölçekte Tehlike Altında bulunan Tepeli Pelikan, Saz Kedisi ve Akkuyruklu Kartal gibi nadir türlerin bulunduğu, zengin bitki çeşitliliğinin olduğu, Aydın bölgesinin en önemli sulak alanlarından biri olduğu vurgulandı.


Çevresinde Myus antik kenti ve nekropol alanları, şapel kalıntıları gibi zengin kültür varlıklarının bulunduğu, sırtını dayadığı Latmos (Beşparmak) Dağları’yla harika bir doğal peyzaj oluşturduğu, tüm bu özellikleriyle ekoturizm potansiyeli yüksek bir bölgede yer aldığı söylendi.


Yeşilköy ve Avşar muhtarları gölün hem korunmasını hem de bölgede yer alan doğal ve kültürel zenginliklerin tanıtılarak, ekoturizm faaliyetlerine destek olunmasını istediler. Köylerine gelecek misafirleri ağırlamak ve ürettikleri ürünleri satmak istediklerini söylediler.
Yörede çiftçilik yapanların sorunları dinlendi ve önerileri alındı.


Yönetim Planı çerçevesinde DKMP tarafından ekoturizm planlamalarının hazırlandığı Azap Gölü’nde, kuş gözlem kuleleri, manzara seyir terasları, doğa yürüyüşü parkurları ve Yeşilköy ve Avşar köylülerinin ürünlerini satabilecekleri stantların düzenlenmesi düşünülüyor.


Küresel ısınmanın etkisi ve çevresel faktörler nedeniyle özellikle yaz dönemlerinde su seviyesinin azalması ve su kirliliği gibi sorunlarla karşılaşan Azap Gölü’nde iyileştirmelerin yapılması için, DKMP, ilgili diğer kurumlar, Üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan Sulak Alan Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor.


Duyarlı vatandaşlar tarafından EKODOSD’a getirilen ve iyileşen şahinlerden birisi doğaya salındı, diğeri de Veterinerlik Fakültesi’nde tedavi edilmek üzere DKMP Aydın Şube Müdürü A. Egemen İşcan’a teslim edildi.


Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Aydın’ın en zengin yerlerinden biri olan bölgede yer alan Azap Gölü’nün sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere ulaştırılması gerekir.
Önümüzdeki yıllar iklim değişikliğinin etkisiyle daha kurak geçeceği ve suya olan ihtiyacın daha da artacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Azap Gölü gibi sulak alanlar çok önem taşımaktadır. Sulak alanlar çocukların geleceğidir.


Özellikle çocuklu aileler hafta sonları çocuklarını Azap Gölü gibi sulak alanlara götürmeli, doğanın içinde kuş gözlemi yapmalı, sucul canlıları izlemeli, bitkileri ağaçları göstermeli ve doğanın işleyişinden farkında olmalarını sağlamalıdır. Çünkü küçük yaşta doğayı tanıyan ve bilinçlenen çocuklar sulak alanları koruyacaktır.

Kaynak: EKODOST-Kuşadası