Söke'de tehlike çanları!

Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyete geçmesi planlanan KİPAŞ Kağıt fabrikasının Büyük Menderes Nehri’ndeki kirliliği artırmasının yanı sıra tam kapasite çalışmasıyla birlikte ilçenin hava kalitesini de doğrudan doğruya olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

Söke'de tehlike çanları!

Aydın'ın Söke ilçesinde  açılış için gün sayan KİPAŞ Kağıt Fabrikası’nın su kaynaklarında ve doğada ciddi çevresel zararlara yol açacağı günden güne daha da dillendirilmeye başlarken, fabrikanın bacalarından çıkan yoğun duman ve buhara maruz kalacak olan Söke’deki hava kalitesinin yıldan yıla düşecek olması, Sökelilerin adeta pandemiden sonra da maskeyle dolaşmalarına sebebiyet verecek. Yunanistan ile birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek olan hurda kağıtların toplanma merkezi haline dönüşecek olan Söke’de, atık kağıtlardan çıkacak tozun havaya karışmasıyla ilerleyen yıllarda Sökelilerin başta akciğer kanseri olmak üzere solunum yolu hastalıklarına yakalanması da kaçınılmaz hale gelecek.

Halihazırda Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinde KİPAŞ Holding’e ait kağıt fabrikasının bacalarından çıkan yoğun duman ve buharla ilgili bölgede yaşayan vatandaşların şikayetleri yıldan yıla daha da artarken, önümüzdeki günlerde ilçe merkezine yakın konumda bulunan Söke OSB’de açılacak tesisin çevreye ve insan sağlığına vereceği zararların yanı sıra tesisten kaynaklı havaya karışacak olan toz zerrecikleri ve buhar, önü alınamaz sorunları da beraberinde getirecek. Organize sanayi Bölgesinde bu tesisin dışında Biokütle enerji şirketi, Çimento Fabrikası ve onun atıkları yakarak ürettiği enerji santralinin yarattığı kirliliğe kağıt fabrikasından kaynaklı kirliliğin de eklenmesiyle Söke, ilerleyen süreçte adeta Dünya’da en çok hava kirliliğinin yaşandığı Çin’deki Pekin’i aratmayacak. KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Öksüz’ün, Söke’de düzenlediği basın toplantısında da  “Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayi yatırımı olmaz”sözleriyle işaret ettiği kirlilik az zamanda  Söke’ye adeta kabus kuşatacak.

SÖKELİLER ‘ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSU’ SOLUYACAK

Ayrıca fabrikadaki kâğıt hamurunun işlenmesinde yüksek miktarlarda buhara gereksinim duyulması ve buharın elde edilmesinde kullanılan fosil yakıtlar nedeniyle havaya salınacak Kükürt Dioksit (SO2), Aydın’da zaman zaman şikayet konusu olan jeotermal enerji santrallerinden kaynaklı çürük yumurta kokusunun Söke’de çok daha yoğun bir şekilde hissedilmesini de sağlayacak. Uzmanlara göre, bugüne kadar kağıt fabrikalarının kurulduğu her alanda yoğun şikayetler ve hatta pişmanlıkların açıkça ifade edildiği belirtilirken Söke’de kurulacak tesisin de geç olmadan önlenmesi gerektiği de vurgulanıyor. Firma yetkililerince her ne kadar bacadan çıkacak gazlarda Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde yer alan emisyon değerlerinin altında üretim yapılacağı ileri sürülse de uzmanlar tarafından ne kadar önlem alınırsa alınsın daha önce diğer kağıt fabrikası kurulan il ve ilçelerde olduğu gibi Söke’de de denetimlere doğru dürüst riayet edilmeyeceği ve hava kirliliğinin önüne geçilemeyeceği ifade ediliyor.

Kaynak: GazeteAydın - https://gazeteaydin.com/