Taş ocağı yapılacak Karaburç köyüne bilirkişi kararı

Nevşehir'de yapılmak istenen taş ocağına karşı Karaburç köylüleri tarafından açılan davada mahkeme, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Taş ocağı yapılacak Karaburç köyüne bilirkişi kararı

Nevşehir Hacıbektaş Karaburç ve Karaburna köyleri arasında yapılmak istenen taş ocağına karşı açılan davada mahkeme bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Köylülerin gerekçeleri haklı bulundu

Evrensel'in haberine göre, Kayseri 1. İdare Mahkemesi, Karaburç köylüleri tarafından açılan davada verdiği arar kararda faaliyetle ilgili köylülerin bilgilendirilmediği konusunda dava dilekçesinde yazılan gerekçenin yanı sıra, madenin çevresel ve yaşamsal zararlarını da tartışmaya açtı.  

Dava gerekçelerini haklı bulan mahkeme heyeti, oybirliği ile bilirkişi ve keşif incelemesi yapılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti kararını şu gerekçelere dayandırdı:

  • ÇED alanı ile ruhsat alanı uyuşmamaktadır.
  • Maden sahası çevreye zarar verecektir.
  • Tarım ve hayvancılık faaliyetleri zarar görecektir.
  • Proje alanının jeolojik açıdan (deprem ve su kaynakları bakımından) incelenmesi gereklidir.
  • Köyün doğal mimarisini bozacaktır.

Mahkemenin keşif ve bilirkişi kararını sevinçle karşıladıklarını belirten Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu, yaşam alanlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdiler.

Taş ocağı deprem fayı üzerinde

Bozkırda iki köyün arasında yapılmak istenen bazalt ocağı 2800 yıllık Roma kalesine de zarar verecek bir konumda bulunuyor.

Hayvancılık ve çiftçilik yapan köylüler su kaynakları olan kayalıkların bazalt ocağı yapılmasının yaşam alanlarını yok edeceğini dile getirerek karşı çıkıyorlar.

Geçtiğimiz haftalarda traktörleri ve koyunları ile maden alanı önünde basın açıklaması yapan köylüler maden işletmesinin çevrenin olduğu kadar canlı yaşamını da riske atacağını dile getirmişlerdi.

Bölgede jeolojik araştırmalar yapan jeoloji yüksek mühendisi Dr. Eşref Atabey, açılmak istenen maden olacağının diri bir deprem fayının tam üzerinde olduğunu açıklamıştı.

Maden işletmesine karşı dava açan köylüler mahkemenin bilirkişi incelenmesi yapılması ara kararını sevinçle karşıladılar.