Tekel firmanın alımı durdurması nedeniyele fındık fiyatları dibe vurdu

Düzce’de üreticiler, devletin 27 TL taban fındık fiyatı açıklamasına rağmen, üreticilerin fındığını 23-23.5 lira arasında ancak satabildiklerini ifade ettiler.

Tekel firmanın alımı durdurması nedeniyele fındık fiyatları dibe vurdu

“Ya TMO alımı düzgün yapamıyor yada birileri devlete kafa tutuyor” diyen üretici Uğur Çetin, “Taban fiyatı açıklanıp da onun altında satılan tek ürün fındıktır sanırım. Üreticiyi tüccara mecbur eden sistem bir an önce ortadan kalkmalıdır” dedi.

TMO'nun bir an önce kota sınırını ortadan kaldırıp fındık alımını hızlandırması gerektiğini vurgulayan Çetin, “Müracaat edene 3-5 gün içinde çözüm sunulmalıdır. Böyle 3-5 hafta sonraya gün verip, 10 ton fındığı olan üreticinin sadece 5 ton ürününü alıp, geriye kalan 5 tonunu kime verirsen ver demeye getirirse, bir de üstüne aldığı fındığın ödemesini alım yaptıktan 1 hafta sonra yaparsa buna üretici dayanamaz. Çünkü üretici borçlu. Üretici fındığını satacak, parasını alıp çocuğunun okul masrafını karşılayacak, gübre parası, işçi parası verecek, kredi ödemesini yapacak” dedi.

Tekel firma Ferrero’nun alımı durdurması sebebiyle fiyatların daha da aşağıya gelmesinden endişe duyduklarını ifade eden Çetin, “Ülkenin en büyük ihraç ürünü olan fındık fiyatıyla ilgili üreticinin bu sıkıntıları bir an önce çözülmelidir” diye konuştu.

Kaynak: www.orduolay.com