Haberler
Yazarlar
Kurumsal
Künye
İletişim
Anasayfa
İstanbul
+
22°
C
21 November 2024
Anasayfa
Gündem
Türkiye
Dünya
Ekonomi
Kadın
Gençlik
Emek
İklim Krizi
Ekoloji
Gıda
Enerji
Su
Maden
Kent
Hayvan Özgürlüğü
Cinsiyet Eşitliği
Yaşam
Eğitim
Sağlık
Kültür Sanat
Foto Galeri
Video
Yazarlar
Anasayfa
Gündem
Türkiye
Dünya
Ekonomi
Kadın
Gençlik
Emek
İklim Krizi
Ekoloji
Gıda
Enerji
Su
Maden
Kent
Hayvan Özgürlüğü
Cinsiyet Eşitliği
Yaşam
Eğitim
Sağlık
Kültür Sanat
Foto Galeri
Video
Yazarlar
Anasayfa
Eskişehir'de 400 bin ağaç kurtuldu
Gündem
Ekoloji
Maden
Eskişehir'de 400 bin ağaç kurtuldu
Ülkenin dört bir tarafında hızla devam eden maden talanından payını alan Eskişehir’den sevindirici bir haber geldi. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nin üç ilçede toplam 3.140 ha alanda kurulacak demir, nikel, krom madeni projesine karşı açtığı hukuki süreçte gülen taraf çevrecilerin oldu.
10 Haziran 2021 - 00:51
Aykut ALYANAK
1562
Paylaş
Facebook
Twitter
WhatsApp
Eskişehir'in Beylikova ilçesi Süleymaniye, Yalınlı, Kızılcaören, Mihalıççık-Adahisar ve Sivrihisar- Dumluca köylerinde Krom Manyezit Ocağı kapasite artışı ve Demir Nikel ocağı kırma eleme tesisi projesi Danıştay'dan döndü.
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, bilirkişi raporunda ÇED alanı içerisinde kesilecek ağaç sayısının ÇED raporunda belirtildiği gibi 187.000 değil 391.593 olduğunu ve proje alanı içerisinde yer alan mera alanın ÇED raporunda gösterilmediğini söyleyerek Eskişehir’in ekolojik anlamda çok ciddi bir tehlikeyi atlattığını ifade etti.
Yurtman, maden sahasının büyük çoğunluğunun orman olduğunu ve Porsuk Nehri havzası’nda bulunduğunu söyleyerek işletilmeye açılması halinde yaban hayatının yok olacağını, bunun yanında işletmenin atıklarının nehirde büyük kirlilik yaratacağını, Eskişehir’in su kaynağına zarar vereceğine dikkat çekti.
Eskişehir’in yaklaşık 72 km doğusunda Mihalıççık, Beylikova ve Sivrihisar ilçeleri sınırlarında Abdulalim Karaçay'ın sahibi olduğu 3.140,55 hektar ruhsatlı arazinin ve 2.132,15 hektarlık kısmında gerçekleşecek talep artışı için 2019 yılında bakanlık tarafından “ÇED Olumlu” izni alınan işletme için geçen sene bilirkişi incelemesi yapılmış, heyette bulunan orman mühendisi olumsuz görüş bildirmişti.
Buna karşın Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin 25. Kasım 2020 tarihinde şirket lehinde aldığı karara itiraz eden ESÇEVDER’in hukuki süreci sonunda Danıştay 6. Dairesi derneği haklı bularak mahkemenin kararını iptal etti.
Projeye göre 2.132,15 hektar ÇED alanı içinde kalan 1.555,47 hektarlık orman arazisinde yaklaşık 400 bin ağaç katledilecekti.
Orman Bölge Müdürlüğü’nün oluşturduğu bu ağaçlandırma sahasında halen Meşe, Ardıç, Karaçam ve Sedir ağaçları bulunmaktadır ve pek çok türde canlıya ev sahipliği yapmaktadır.
99,29 hektarlık tarım arazisinin ise köylünün elinden kamulaştırmayla alınması öngörülüyordu.
Maden işletmesinin 60 yıla kadar uzatılması düşünülmekteydi.
Şirket yılda 500.000 ton demir, 500.000 ton nikel, 20.000 ton krom, 50.000 ton manyezit cevheri ve toplam 1 milyon 530 bin ton pasa atık çıkarmayı planlıyordu.
Yılda 5 882 kg dinamit 247 ton (ANFO) patlayıcı kullanılması planlanan işletme yer altı su akiferlerine ve vahşi yaşam alanlarına ciddi zararlar verecekti.
Maden sahasında her sene 30 metre yüksekliğinde 1.212.000 metreküp hacminde devasa tepeler oluşturulacaktı.
Proje alanının Porsuk Çayı’na sadece 1.3 kilometre uzaklıkta olması ve su toplama havzasında bulunması bölgede geri dönülmez hasarlar oluşturacaktı.
© 2020 Yeşil Günebakan - Tüm Hakkı Saklıdır.
LİMRA
DIGITAL