Bahattin SÜRÜCÜ

Bahattin SÜRÜCÜ

ekodosd@gmail.com

Doğanın bir karış sulak alana bile ihtiyacı var

Büyük Menderes Nehri’nin önemli kollarından biri olan Dandalaz Çayı üzerine sulama amaçlı Karacasu Barajı yapılırken, baraj inşasında kullanılan dolgular Yenice köyünün sınırları içinde bulunan hazineye ait bir araziden alınmış. Baraj alanından çıkarılan yumuşak topraklar ise, dolgu alanında oluşan çukurlara taşınarak tepecikler oluşturulmuş.

Zaman içerisinde alandaki bir su kaynağı, dolgu alanı için açılan çukurları doldurarak azmak oluşturmuş ve burada sağlıklı bir ekosistem meydana gelmiş.

Önce sazlıklar ve su bitkileri oluşmuş. “Su varsa hayat var” sözünü kanıtlarcasına, kuş türleri gelmiş. Balıklar, su yılanları, su kaplumbağaları, kurbağalar vb. sucul canlılar çoğalmaya başlamış.

İklim değişikliğinin yaratacağı olumsuz etkiler ve sıcakların birden bastıracak olması, buradaki ekosistem açısından çok önemli olup, doğal hayatın devamlılığını sağlayacaktır.

Sulak alanın bulunduğu yer Karacasu’ya bağlı olsa da Kuyucak ilçesinin Başaran beldesinin hemen yanı başında yer almaktadır.

Sulak alan; Kuyucak ilçesine bağlı Başaran ve Aziizabat arasında olup, her iki yerleşimde toplam 100 adet leylek bulunmakta ve bu kuşlar için de önemli besin ortamı sağlamaktadır.

Sulak alanın hemen karşısında Antiouchia antik kenti ve Hafsa Hatun Türbesi bulunuyor.

Bölgede aynı zamanda, keçi kılından yapılan çadırlarda geleneksel yaşamını sürdüren yörükler keçilerini gütmektedir.

Doğa ve tarihin iç içe bulunduğu bu alanda ne yazık ki bazı çevresel sorunlar meydana gelmektedir.

Sulak alanlar sayesinde oluşan sazlıklar yakılmakta ve yer açılmaktadır.

Dışarıdan getirilen molozlar sulak alan etrafına dökülmekte, bazı alanlarda da toprak doldurularak arazi kazanılmaya çalışıldığı görülmektedir.

Tarlalara kısıtlamalı olarak verilen su nedeniyle, bazı tarla sahiplerinin mevcut sulak alandan kepçeyle kanal açarak su almaktadır. Yapılan bu uygulama buradaki sulak alanın kurumasına ve burada oluşan doğal ekosistemin bitmesine neden olacaktır.

Sahipsiz gibi duran bu küçük sulak alana birçok müdahalenin yapıldığı görülmektedir. Öncelikle buradaki doğal hayatın korunması gereklidir. Yereldeki bölge insanlarının da buraya sahip çıkabilmeleri için, onların ekonomisine katkı yapacak bazı düzenlemeler de yapılmalıdır.

Sulak alana, Mahalli Sulak Alan statüsü verilmesi, çevresel sorunlarından kurtarılması ve yerel halka da olumlu katkı yapacak ekoturizm planlamalarına alınması için, Aydın Doğa Koruma ve Milli Park Şube Müdürlüğü’ne müracaat edeceğiz.