Cömert MİRZA

Cömert MİRZA

comermirza@yesilgunebakan.net

Almanya’da orman kıyımı ve Tesla

Berlin’nin komşu Eyaleti Brandenburg – Grünheide Bölgesinin ormanlık alanında, Tesla büyük bir fabrika yapıyor. Bir yıldır süren inşaatın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanmakta. Ancak, 27 Nisan 2021 günü yapılan açıklamada, fabrikanın açılış tarihinin, eklenmesi düşünülen bölümlerin yapımı nedeniyle uzayabileceği hükümet tarafından açıklandı. Asıl sebep ne, tam olarak belirtilmedi. (Kuşkuculuğumu affedin, ancak ben sanki çevrecilerin baskısının Eyalet hükümetini Eylül ayında yapılacak Federal Seçimler nedeni ile bir oy kaygısı taşıdığını, bu nedenle bazı değişiklikleri yapmak istediğini sanıyorum.) Sadece elektrikli binek araba ve akü üretiminin yapılacağı iş yerinde 12 bin kişi çalışacak. Buraya kadar sorun yok, ancak tamamen çam ormanı ile kaplı 300 hektar alan 41 milyon euroya Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Hristiyan Demokratlardan meydana gelen Eyalet Hükümetince satıldı. Bu miktarın 153 hektarlık alanı tamamen ağaçsızlaştırılacak. Bir yıl içinde 90 hektar alanda binlerce ağaç kıyımı gerçekleştirildi ve kalanların yok edilmesi sürüyor. Hem de, kıyım daha mahkeme itirazları sonuçlanmadan başladı. İşverene yapılan bir kıyak da, kesilen ağaçların yerine yeni fidanlar dikme zorunluluğunun olmaması.

PeyPal kurucularından olup, dünyanın sayılı milyarderleri arasına giren iki ülke pasaportu  (Güney Afrika ve Kanada) taşıyan Elon Must, geçen yılın Eylül ayında Brandenburg’da ki fabrika yapılacak alana geldiğinde, tam bir Hollywood yıldızı gibi karşılandı. Eyalet hükümeti Temsilcilerinin yanı sıra birkaç yüz kişilik meraklı grup da hazırdı. Yakındaki havaalanından bindiği elektrikli (elbette Tesla) beyaz lumizini içinden inince, kendisine tezahüratta  bulunanlara el sallamakla yetinmeyip, birlikte fotoğraflar çekip imza bile verdi. Bir kısmı ağaçlandırılmış boş alana kısa bir  göz gezdirip, ayak üstü yetkililerden aldığı bilgi ve sözlerden sonra, korumalarının eşliğinde beyaz lumizin bir hayalet gibi geldiği yolda kayboldu.  Musk’a ne gibi tavizler verildiği tam olarak basına yansımadı. Çift pasaportlu milyarderin bu yeri şehirler arası transit yola yakın olduğu için tercih ve ısrar ettiği açıklandı sadece.

esla yılda 500 000 araç, bunlar için akü üretmeyi planlıyor ve buradan diğer ülkelere de gönderecek. Bu kadar büyük bir üretimin sonuçları da büyük olacak elbette. Hektarlarca alanın ormansızlaştırılması sonucu binlerce hayvan türü yerinden, yurdundan edilecek. Şimdiye kadar ormanlık alanın temizlediği havadan başta insanlar, tüm canlılar mahrum bırakılacak. Büyük bir su miktarına ihtiyaç duyulacak. Tesla bunu açacağı kuyularla gidermek istiyor. Yani sonsuz bir kullanma yetkisi. Bunun sonucu da; Brandenburg Eyaleti’nde yeraltı su kaynaklarındaki azalma ve akabinde kuruma veya bölgede yaşayanların su kullanımında doğacak kısıtlamalar ve fiyat artışı.

Elbette, konuyu incelemekle görevli, hükümete bağlı dairenin  (Landesamts für Umwelt in Brandenburg- Eyalet Çevreyi Koruma Dairesi) cevabı hazır. ‚Tesla’ya tahsis edilen orman yüzde 90 çamlık. Bunun da çevreye zararı orta düzeyde.‘  ( Bu kurum Doğayı ve Çevreyi Koruma Bakanlı’nın sorumluluğunda, Bakan kim? Yeşiller Partisi’nden. Ne tesadüf! Hessen Eyaleti’nde de CDU ve Yeşiller iktidarda, orada da Çevreyi Koruma Bakanı Yeşil Parti’den ve orada da ormanlık bir alandan oto bahn geçirilmek isteniyor ve hektarlarca ağaç kesiliyor. Çevreci örgütlerin tüm engellenmeleri Yeşiller tarafından dikkate alınmadı. Yoksa iktidar insanı bozuyor mu?)

Yeşillere yakınlığı ile bilinen bir çevre örgütü olan NABU- Doğal Alanı Koruma Birliği de konuya fazla ilgi göstermeyip, karışık fidanlardan oluşan herhangi bir alanı ağaçlandırırsak, zarar tanzim edilmiş olur‘ diyerek kıyıma yarım ağızla onay verdi. Bütün bu açıklamaları inanılır bulmayan bağımsız çevre örgütleri ise konuyu mahkemeye taşıdı. Ancak, bu esnada inşaat ve ağaç kesme devam etti. Anlaşılan hükümet işi görmemezlikten geldi ve üç ay içerisinde de mahkemeden  hükümetin planına ‚olur‘ çıktı. Yapım son hızla devam ederken, ikinci bir uluslararası fabrika olan SIEMENS bu bölgede üretilen akülerin eskimiş ve bozuk olanlarını ayırıp, yok etmek için bir fabrika yapmayı planladığını açıkladı. Gelsin gene dönümlerce ağaç kıyımı, daha çok su ve çevre sorunları.

Elektrikli arabalar çevreyi kirletmiyor, sana ne oluyor…‘ sesleri duyuyor gibiyim. Doğru, ancak eksik. Evet elektrikli araba tek başına çevreye zarar vermiyor. Ancak kullandığı aküdeki malzeme. En önemlisi de; aküsünü şarj ettiği elektriğin nereden geldiği çok önemli. Eğer bu enerji (elektrik) kömür, petrol ve gazdan üretiliyorsa (ki Almanya’da hala yüzde yetmişi söz konusu fosillerden üretilmekte) klima ve canlılar için ne değişecek diye sormaktan kendimi alamıyorum. Yani bir çöpü kirli kovadan alıp, temiz bir bidona boşaltmakla değişen bir şey olmuyor. Tersini savunan varsa, bana yazabilir.

Özellikle arabalar için üretilecek büyük aküler için daha fazla suya ihtiyaç duyulmakta. Saatte harcanacak su miktarı 243 kubikmetre. 24 saat üretim yapacak olan fabrikanın yıllık su ihtiyacı tamı tamamına 2,1 millyon kubikmetre. Bölgedeki sular idaresinden yapılan açıklamada, ‘Şu anda  170.000 bin kişiye su hizmeti sunmaktayız. Tesla üretime geçince, 70 bin kişiye denk düşen bir artışa ihtiyaç duyulacak. Bu durum su kapasitemizi aşıyor.’

Ayrıca, fabrikanın açılışı ile birlikte bölgeye binlerce işçi ve aileleri yerleşecek. Bu da insan ve kullanacağı su miktarında yüzde 30 artış demek. Mevsimlerin sıcak geçeceğini de hesaba katarsak, yaz aylarında su ihtiyacı iki katına çıkacak. Bu durum Sular İdaresi ve çevrecileri kara, kara düşündürüyor. Bana inanmayanlar aşağıdaki açıklamayı dikkatle okusunlar. WSE (Bölge Sular İdaresi) yaptıkları araştırmalarda: ‚Bölgemizdeki iki akarsu olan Löcknitz ve Mügegelspree fabrikanın yakınlarından akmakta. Buralardan daha fazla su çekilirse, yakındaki diğer bölgelerde olumsuz kuraklıklara neden olunacak, doğal park ilan edilen yerlerdeki Flora-Fauna-Habibat olumsuz etkilenecek. Bu alanlar zaten birkaç yıldır süren sıcaklar nedeni ile kuraklık tehlikesi geçirdi. Yakın çevrede yapılan tarım da bundan olumsuz etkilenecek. Brandenburg Bölgesi’ne zaten normalden az yağış oluyor ve toprak normalden fazla kumlu ve suyu tutmuyor.‘

Evet 12 bin kişi iş bulacak, esnaf para kazanacak, devlet vergi alacak…ya sonrası?